[wppb-login]

przeczytasz w numerze 5/2020

Weronika Książek
Kwiecień29/ 2020

Nowe VEGE już w kioskach! Zobaczcie, do dla Was przygotowaliśmy!

bardzo dziwna wiosna – o pandemii i nie tylko – felieton redaktora naczelnego Maćka Weryńskiego

na temat

czas na seans – istnieją wegańskie buty, ubrania, kosmetyki… A co z filmami? Jak zdefiniować wegańskie kino?

pod wspólnym znakiem – rozmawiamy z Gadem Hakimim, twórcą wegańskiej flagi, która stała się międzynarodowym symbolem dla całego ruchu

dobra karma

tofu nie gryzie – ten produkt nawet dla wegan z bardzo długim stażem może być kulinarnym wyzwaniem

postrach przedszkolaka – dobrze przyrządzony i przyprawiony szpinak jest naprawdę pyszny!

wiosna, ach to ty! – nastał czas na sezonowe warzywa: szparagi i botwinkę. Zjadajmy je szybko, bo za chwilę znikną

w odbiciu

ukryte za metką – projektant Joshua Katcher zdradza nam kulisy zwrotu branży modowej w stronę poszanowania praw zwierząt

na zdrowie

odchudzanie last minute – nie katuj się „dietami cud”, aby zrzucić kilogramy na lato. Postaw na zdrowe tempo odchudzania

dietetyk odpowiada – jak i kiedy łykać witaminę D

„Vege” rozmawia

niech każdy robi, ile może: równowaga i zdrowy rozsądek – to motto Moniki Mrozowskiej, aktorki oraz autorki książek na temat diety bezmięsnej

ekologika

menu dla przyszłości – klimat można zmieniać dietą – rezygnując z kotleta, podarujesz naszej planecie szansę

w czasoprzestrzeni

razem możemy więcej – systemowe uprzedmiotowienie dotyka dziś zarówno kobiet, jak i zwierząt – udowadnia Karolina Skowron, twórczyni Centrum Zwierząt

o zjadaczach jęczmienia – fragment książki Emila Stanisławskiego i Marty Mikity „Weganizm na start”

do zobaczenia… w sieci – zaproszenia na XIV Ogólnopolski Tydzień Wege

lektura na maj – recenzje nowości wydawniczych

wegeprzewodnik

totalnie zieloni – recenzja wegańskiego lokalu Praska w Warszawie

chwasty na bogato – recenzja wegańskiego lokalu Chwast Polski w Warszawie

zwierzyniec

zasłużony odpoczynek – los zwierzęcych emerytów niestety nie zawsze jest usłany różami

nasz najmniejszy ssak – ryjówka waży niewiele więcej od kolibra, ale to prawdziwa tytanka ewolucji

to zwierzę, a nie owoc morza – skorupiaki są inteligentniejsze i wrażliwsze, niż przypuszczaliśmy

my jesteśmy Rada Puchaczy – sowy od zawsze wzbudzają szacunek, ale i strach. Jest się czego bać?

wytrzymaj, jesteś dzielna – fragment książki Achima Grubera „Dramat zwierząt domowych”

w drodze

poznaj, pokochaj – kto raz wybrał się z plecakiem w Sudety, wciąż będzie tam wracał

tak myślę

wiersze zwierząt – poetyckie wydanie walki o lepszy los zwierząt

my to one – życie to obowiązek niesprawiania bólu innym. Dlaczego przemoc międzygatunkowa ma się świetnie?

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook