[wppb-login]

Do zobaczenia… w sieci!

Weronika Książek
Kwiecień29/ 2020

Ogólnopolski Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna 14. edycja odbędzie się 18–24 maja 2020 r. Z uwagi na panującą sytuację wszystkie wydarzenia tegorocznej edycji przenosimy do sieci.

W związku z epidemią w tegorocznym Ogólnopolskim Tygodniu Wege wydarzenia będą się toczyć on-line. Kierujemy je do wszystkich zainteresowanych zmianą nawyków żywieniowych z różnych powodów: dla zwierząt, zdrowia i środowiska.

Na stronie fundacji Viva! na Facebooku odbędzie się m.in. rozmowa o roślinnym żywieniu rodziny. Gośćmi spotkania „Wegańska Rodzina” będą dietetyk Katarzyna Rećko i dietetyk kliniczny Hanna Stolińska. Pierwsza opowie o ciąży na diecie wegańskiej, druga o rodzinach odżywiających się roślinnie.

Połączymy się również z doktorem nauk medycznych Tomaszem Jeżewskim i posłuchamy o tym, czy mięso i nabiał są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jeden ze znanych blogerów kulinarnych pokaże nam, jak w domowym zaciszu przygotować pyszne roślinne dania, które wspierają odporność.

Nie lada gratką będzie też wirtualne spotkanie ze znanymi youtuberami promującymi na swoich kanałach dietę roślinną oraz z wegańskim kulturystą Adamem Kuncickim. O mięsnej planecie, czyli o tym, jak hodowla zwierząt na mięso i nabiał wpływa na Ziemię, opowie Monika Kuźniewska.

Z okazji tegorocznej, wyjątkowej edycji Tygodnia Wege na stronie internetowej będzie do pobrania okolicznościowy e-book z przepisami i ciekawostkami dietetycznymi.

Zapraszamy nie tylko do wegetarian i wegan, lecz również (a może przede wszystkim) wszystkich, którzy chcieliby zrobić coś dobrego dla zwierząt, planety czy dla samych siebie.

Szczegółowy program wydarzeń jest dostępny na www.tydzienwege.pl

  • Tekst: Magdalena Góra
  • Tekst ukazał się w numerze 5/2020 Magazynu VEGE
Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook