[wppb-login]

Do zobaczenia… w sieci!

Weronika Książek
Kwiecień29/ 2020

Ogólnopolski Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna 14. edycja odbędzie się 18–24 maja 2020 r. Z uwagi na panującą sytuację wszystkie wydarzenia tegorocznej edycji przenosimy do sieci.

W związku z epidemią w tegorocznym Ogólnopolskim Tygodniu Wege wydarzenia będą się toczyć on-line. Kierujemy je do wszystkich zainteresowanych zmianą nawyków żywieniowych z różnych powodów: dla zwierząt, zdrowia i środowiska.

Na stronie fundacji Viva! na Facebooku odbędzie się m.in. rozmowa o roślinnym żywieniu rodziny. Gośćmi spotkania „Wegańska Rodzina” będą dietetyk Katarzyna Rećko i dietetyk kliniczny Hanna Stolińska. Pierwsza opowie o ciąży na diecie wegańskiej, druga o rodzinach odżywiających się roślinnie.

Połączymy się również z doktorem nauk medycznych Tomaszem Jeżewskim i posłuchamy o tym, czy mięso i nabiał są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jeden ze znanych blogerów kulinarnych pokaże nam, jak w domowym zaciszu przygotować pyszne roślinne dania, które wspierają odporność.

Nie lada gratką będzie też wirtualne spotkanie ze znanymi youtuberami promującymi na swoich kanałach dietę roślinną oraz z wegańskim kulturystą Adamem Kuncickim. O mięsnej planecie, czyli o tym, jak hodowla zwierząt na mięso i nabiał wpływa na Ziemię, opowie Monika Kuźniewska.

Z okazji tegorocznej, wyjątkowej edycji Tygodnia Wege na stronie internetowej będzie do pobrania okolicznościowy e-book z przepisami i ciekawostkami dietetycznymi.

Zapraszamy nie tylko do wegetarian i wegan, lecz również (a może przede wszystkim) wszystkich, którzy chcieliby zrobić coś dobrego dla zwierząt, planety czy dla samych siebie.

Szczegółowy program wydarzeń jest dostępny na www.tydzienwege.pl

  • Tekst: Magdalena Góra
  • Tekst ukazał się w numerze 5/2020 Magazynu VEGE
Featured
Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021 Aluminium - opakowaniowe perpetuum mobile W co się nie ubierać

Przełomowy wyrok. Po 10 latach sprzedawcy skazani za znęcanie się nad karpiami

Sąd w Warszawie skazał na kary więzienia w zawieszeniu trzech oskarżonych, którzy dopuścili się znęc…

czytaj więcej

Profilaktyka anemii – zbawienny wpływ buraka

Mikołaj Bator, współwłaściciel i twórca projektu Zakwasownia, mówi nam o zapobieganiu anemii na diec…

czytaj więcej

IKEA: Do 2025 roku połowa naszego menu będzie wegańska

Marka przygotowuje prawdziwą rewolucję. Wegański klopsiki były zaledwie początkiem.

Choć IKEA zna…

czytaj więcej

Przeczytasz w numerze 12/2020-1/2021

Nowy, podwójny numer już w kioskach! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
ŚWIĄTECZNY CZAS PO NOWE…

czytaj więcej

Aluminium - opakowaniowe perpetuum mobile

XIX wiek przyniósł wiele rewolucji technologicznych i przełomowych wynalazków. Jednym z mniej doceni…

czytaj więcej

W co się nie ubierać

Przemysł odzieżowy jest drugim największym trucicielem planety. Dlatego nie warto kupować dużo i tan…

czytaj więcej
Facebook