[wppb-login]

Chwasty na bogato

Weronika Książek
kwiecień29/ 2020

Otwarta w grudniu 2019 r. restauracja koncentruje się na daniach kuchni polskiej i słowiańskiej. Roślinny schabowy, zrazy, pierogi lub żurek… brzmi niewiarygodnie? Sprawdź to w samym centrum Warszawy!

Drugi lokal właścicieli wysoko cenionej (nie tylko przez wegan) burgerowni „Chwast food” to projekt bardziej wyszukany, w formie restauracyjnej. Znajdziecie tu dania w 100 proc. wegańskie, ale przywołujące wspomnienia potraw z dzieciństwa. Niewielu z nas zostało wychowanych w konsekwentnym poszanowaniu wszystkich żywych istot – również w kwestiach pożywienia. Etyczne pobudki były dla właścicieli najważniejsze przy wyborze takiej formuły restauracji Chwast Polski.

Degustację rozpocząłem od zupy dnia, którą był krem z pora. Krem okazał się gęsty, sycący i bardzo wzmacniający. Wyczułem w nim mleczko kokosowe, które złagodziło wyrazisty, pikantny smak potrawy.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

fot. Jacek Balázs

Na danie główne wybrałem zrazy, które miały niesamowicie „mięsną” konsystencję, mimo że powstały na bazie soi. Zawierały kwaszone ogórki i musztardę, towarzyszył im intensywnie doprawiony sos, dzięki czemu miały wyrazisty smak. W zestawie były też własnej produkcji miękkie (ale nie gumowe), przepyszne kluski śląskie, a surówka i buraczki dodały lżejszego dla żołądka, bogatego w witaminy i minerały elementu.

Na koniec napiłem się kawy americano z ekspresu. Pomimo swej dużej mocy „rozbudzeniowej”, była lekko kremowa, a to świadczy o jej wysokiej jakości.

Wystrój restauracji jest w miarę prosty, nie brakuje jednak ozdobników, takich jak malunki na ścianach czy żywe rośliny – panuje tu przyjazny, emocjonalnie ciepły nastrój. Zwierzęta pozaludzkie są tu mile widziane, przychodźcie więc z nimi bez obaw.
Osoby unikające glutenu znajdą tu o wiele większy wybór dań, niż mogłoby się wydawać. Mogą zjeść m.in. schabowego, zrazy, kartacze, większość zup, czasem trafi się też ciasto.

Lunch (składający się z zupy i dania dnia oraz kompotu) dostępny jest od poniedziałku do piątku, a w miarę potrzeb również w soboty. W godz. 9–12 serwowane są dania śniadaniowe, potem już pełen zakres obiadowy.

Desery obejmują własnej produkcji ciasta. Planowo codziennie mają być dwa rodzaje ciasta, często jedno z nich w wersji bezglutenowej i bezcukrowej. Do słodzenia deserów używa się tu zarówno ksylitolu, syropu z agawy czy daktyli, jak i czasem cukru.

Dostawa możliwa jest za pośrednictwem Pyszne.pl i Wolt. Na specjalne okazje dostępna jest opcja wynajmu całego lokalu. Na catering można umówić się telefonicznie. Planowana jest koncesja na sprzedaż alkoholu. Kucharze myślą też nad wprowadzeniem dań z miejscową zieleniną w roli głównej.

Dobrze poinformowana obsługa, szybko podawane, wyraziste, a jednocześnie niedrogie klasyki dobrze nam znanej kuchni, przyjazna atmosfera – warto tu przyjść i wracać, by odkrywać kolejne odsłony kulinarnego kunsztu tutejszych kucharzy.

  • Chwast Polski
    Warszawa, ul. Emilii Plater 8
    Godziny otwarcia:
    Pn.–Nd.: godz.9.00 – 22.00
  • Tekst i zdjęcia: Jacek Balázs
  • Tekst ukazał się w numerze 5/2020 Magazynu VEGE
Featured
Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność" W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz: Na początek dnia i roku Szklana pułapka Potrójne szczęście

Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek

Dziś radosny dzień, kiedy obdarowujemy się upominkami. Jednak zimą ważny temat depresji jest jak naj…

czytaj więcej

Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność"

„Raport dobroczynność” WWF z ostatnich 12 miesięcy pokazał, że pandemia nie przeszkadza nam pomagać!…

czytaj więcej

W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz:

Nowy, podwójny numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
OSTROŻNIE Z ŻYCZENIAMI

czytaj więcej

Na początek dnia i roku

Jeśli 1 stycznia postanowiliśmy, że chcemy zacząć się lepiej odżywiać, zacznijmy od jedzenia porządn…

czytaj więcej

Szklana pułapka

Ryby akwariowe trzymane są często całe życie w niewoli, w zamkniętym, sztucznym zbiorniku, a ich byt…

czytaj więcej

Potrójne szczęście

Szukasz pomysłu na gwiazdkowy prezent? Odwiedź internetowy sklepik Vivy, w którym kupując, pomagasz …

czytaj więcej
Facebook