[wppb-login]

W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz:

Weronika Książek
listopad26/ 2021

Nowy, podwójny numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!

OSTROŻNIE Z ŻYCZENIAMI – Wstępniak redaktora naczelnego

na temat

BĄDŹ GŁOSEM RYB – Reagujmy, kiedy widzimy niehumanitarną sprzedaż żywych karpi

PODWODNE WIĘZIENIE – Wielu ludzi postrzega akwaria wyłącznie jako dekorację, nie biorąc pod uwagę dobrostanu trzymanych w nich ryb

dobra karma

ŚWIĘTA PO SĄSIEDZKU – Jeśli jesteśmy znudzeni weganizowaniem tradycyjnych potraw, wypróbujmy specjalne przepisy z Czech (Vegebohemia)

TRZY RAZY P – Pierniczki, paszteciki, pierogi… Świąteczne dania bez glutenu, za ze smakiem (Atelier Smaku)

DOBRY START – Żeby przygotować pożywne śniadanie, nie trzeba wstawać dużo wcześniej, Zróbmy je wieczorem, a rano tylko podgrzejmy (Zielenina)

POŻYWNIE I EKSPRESOWO – Gdy po świętach mamy dość długo gotowanych, wymagających potraw, postawmy na domowe dania błyskawiczne! (Veganbanda)

zdrowie

ZNAĆ PROPORCJĘ – Okres świąt nie powinien wzbudzać lęku przed utratą kontroli nad jedzeniem

CO KRYJE PUDEŁKO – Wady i zalety cateringu dietetycznego

DIETETYK ODPOWIADA – Weganizm a stan zębów

KISZONKOWY SZAŁ – Przeczytajcie, co o zaletach kiszonek w diecie pisze ekipa Zakwasowni

„Vege” rozmawia

OBYWATELKA ŚWIATA – Wegannerd czyli Alicja Rokicka dzieli się przepisami na pyszne roślinne potrawy, wegańskie podróże i prowadzenie bloga

ekologika

PREZENT DLA PLANETY – Z rozsądnego planowania świątecznych zakupów skorzystają zarówno nasze portfele, jak i środowisko

PRZYSZŁOŚĆ BEZ ŚNIEGU – Z powodu zmian klimatu możemy zapomnieć o zimach, podczas których jeździło się na sankach czy lepiło bałwana

zwierzyniec

WELTSCHMERZ CZTERECH ŁAP – Zwierzęta również mogą cierpieć na zaburzenia psychiczne

BUDOWAĆ Z TROSKĄ – Na świecie powstaje coraz więcej przestrzeni uwzględniających zwierzęcych użytkowników

KOLCZASTY KOSMITA – Jeże często potrzebują naszej pomocy by przetrwać zimę. Rozmawiamy o tym ze specjalistą.

POMÓŻ FRUWAJACYM – Jesteśmy im to winni. To my niszczymy naturalne siedliska ptaków

damy radę

BEZ PRESJI – Nie warto zmuszać się do noworocznych postanowień tylko dlatego, że robią je wszyscy wkoło. Fragment książki „Jak się zmieniać” (wyd. Insignis)

BYĆ WYROZUMIAŁYM DLA SIEBIE – Czasem naprawdę warto sobie odpuścić. Nikt nie jest chodzącym ideałem!

PUŁAPKI UMYSŁU – Lubimy myśleć, że kierujemy się rozumem. Nic bardzie złudnego! Udowadnia to myśliciel Daniel Kahmemann

KUPUJĄC, POMAGASZ – A może tak prezent ze sklepiku Vivy? Przyniesie dużo radości obdarowanym, pomoże zwierzakom w potrzebie

w czasoprzestrzeni

O CO TYLE HAŁASU – Dzikie zwierzęta mogą znosić huk fajerwerków jeszcze gorzej niż psy i koty

NIERÓWNE WOBEC PRAWA – W wyrokach sądów ujawnia się podział zwierząt na kochane i wykorzystywane

trochę ruchu

BIEGANIE ZIMĄ – Tę formę aktywnej rozrywki serdecznie polecają wszystkim Vege Runners

trochę kultury

TRADYCJA I EMPATIA  – Szopki bożonarodzeniowe bez żywych zwierząt wcale nie stracą uroku

CZEGO UCZY NAS GUNDA – Recenzja i analiza najgłośniejszego filmu sezonu

wegeprzewodnik

SZEPTEM – Odwiedziliśmy klimatyczną kawiarnię Szept w Jeleniej Górze. Przekonajcie się, dlaczego było warto

tak myślę

CZEGO NIE UCZĄ W SZKOŁACH, A POWINNI – W naszym modelu edukacji nie przewidziano zbyt wiele miejsca na naukę empatii wobec zwierząt ani troski i planetę

POZNAWCZY TRUD WOLNOŚCI – Nie jest łatwo zmienić utrwalany latami światopogląd. Felieton Xaviera Bayle’a

Featured
Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit? Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit?

Promocja Veganuary, w której wziął udział portal Pyszne, zapraszając rapera Peję, wywołała kontrower…

czytaj więcej

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej
Facebook