Naszą gwiazdą sezonu zimowego jest Alicja Rokicka: Z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych w Polsce kulinarnych blogów wegańskich „Wegan Nerd”. Prowadzi wegańskie warsztaty. Autorka książek kulinarnych.
Wegan Nerd to wpadająca w ucho, chodliwa nazwa. Jak na nią wpadłaś?
Na początku blog miał wiele innych nazw. Dość długo ją wybierałam. Wydaje mi się, że wtedy zaczynała się moda na kujonów. Chodziło o połączenie chęci uczenia się weganizmu i edukowania wszystkich dookoła. Gdy byłam jeszcze wegetarianką, przeszkadzało mi kojarzenie kuchni bezmięsnej tylko z indyjskimi smakami. Chciałam pokazać, że z jedzeniem roślinnym można pokombinować, być przysłowiowym „nerdem” [ang. kujon, maniak – przypis J.B.]. Myślę, że gdybym miała teraz wymyślać nazwę bloga, byłaby bardziej polska.