[wppb-login]

Cud? Pudło?

Weronika Książek
listopad26/ 2021

Catering dietetyczny, zwany również dietą pudełkową, to usługa polegająca na opracowaniu, przygotowaniu i dostarczeniu pod drzwi klienta w założeniu zbilansowanych posiłków. Jak większość diet ma swoje wady i zalety.

W dobie rosnącego zainteresowania żywieniem dla zachowania zdrowia catering dietetyczny stał się rozwiązaniem dla osób, które z powodu napiętego harmonogramu dnia nie mają czasu na samodzielne komponowanie zdrowych posiłków. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministrów z 4 września 2015 roku w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) catering dietetyczny zalicza się do usług polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych (w tym przypadku gospodarstw domowych). Oferowaną żywność możemy z kolei zaliczyć do żywności wygodnej, tzn. poddawanej obróbce w celu zwiększenia trwałości oraz gotowej do bezpośredniego spożycia po podgrzaniu. Branża diet pudełkowych, choć stosunkowo nowa, tworzy silny sektor gastronomii. Jej wartość szacuje się na 4,5 mld zł. Często tę usługę, jako dodatkową, oferują lokale gastronomiczne.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit? Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022 Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan? UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit?

Promocja Veganuary, w której wziął udział portal Pyszne, zapraszając rapera Peję, wywołała kontrower…

czytaj więcej

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej

Roślinny kurczak od Beyonda w KFC - nie dla wegan?

Beyond Fried Chicken czyli roślinne nuggetsy na razie sprzedawane mają być tylko w USA w ponad 4 tys…

czytaj więcej

UE w 2022 roku stawia na promocję diety roślinnej

Jak informuje Proveg, polityka promocyjna Unii Europejskiej w 2022 ma kręcić się wokół zachęcania do…

czytaj więcej

Veganzone: platforma społecznościowa dla wegan!

Porady, przepisy, polecenia lokali gastronomicznych, ciekawe wydarzenia i zawieranie znajomości – cz…

czytaj więcej
Facebook