Nowy, listopadowy numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
O ŻYCIU DŁUGIM I KRÓTKIM – Felieton red. naczelnego Macieja Weryńskiego
na temat
OD GROBOWCÓW PO KAPSUŁY – Pytania o sprawy ostateczne nie przestają nurtować ludzkości mimo upływu wieków i rozwoju nauki
STRATA NA CZTERECH ŁAPACH – Tanatolożka i fotografka Łucja Lange o radzeniu sobie z żałobą po odejściu zwierzęcych towarzyszy
dobra karma
NIECH ŻYJE NAM! – Przy imieninowym stole każdy powinien móc zjeść coś smacznego (gotuje Atelier Smaku)
NA POHYBEL SZAROŚCI – Rozgrzewające, sezonowe potrawy pozwolą łatwiej przetrwać jesień (gotuje Asia, autorka bloga Bieganizm)
BANAN NIEBANALNIE – Dwa pomysły na efektowne desery, które będą cieszyć oczy i podniebienia (gotuje Klaudia z Jemy Kremy)
zdrowie
ILE TEGO CUKRU – Jakie są różnice między indeksem a ładunkiem glikemicznym i dlaczego warto znać te wskaźniki?
REDUKCJA BEZ RESTRYKCJI – Zbyt niskokaloryczne diety przynoszą naszemu ciału (i psychice) o wiele więcej szkody niż pożytku (pisze Natalia z Viva! Zdrowie)
ekologika
TONĄC W TONACH ŚMIECI – Statystyki pozbawiają nas złudzeń: ogromne ilości odpadów wciąż trafiają na wysypiska. Jak produkować ich mniej?
(NIE) TYLKO RZEKI ŻAL – Trójgłos w sprawie opłakiwania przyrody i konieczności podjęcia wspólnych działań, nim będzie za późno. Naszymi rozmówcami są Anna Chmiel – malarka i aktywistka z kolektywu Siostry Rzeki, Daniel Petryczkiewicz – fotograf i aktywista, organizator Marszu Żałobnego dla Odry, Roman Głodowski – założyciel Stowarzyszenia „Nasz Bóbr”
„Vege” rozmawia
NAJPIERW POSŁUCHAJ – Media społecznościowe, YouTube, książka… Orestes Kowalski (Everyday Hero) wychodzi ze swoim przekazem poza wegańską bańkę
zwierzyniec
KONIE NA BETONIE – Coraz więcej miast na świecie zakazuje wykorzystywania koni w turystyce. Niestety nie dotyczy to Polski (Ratuj Konie)
DEKLARACJE BEZ POKRYCIA – Głoszona przez nazistów miłość do zwierząt była jedynie narzędziem propagandy
trochę kultury
KUCHNIA, KRAINA CZARÓW – Maciej Podstawny – reżyser spektaklu „Wyspa Jadłonomia” – o teatrze, książkach kucharskich i docieraniu do młodych
CO BARDOWI W DUSZY GRA – Aldaron o społeczeństwie przyszłości i dochodzeniu do wegetarianizmu
wegeprzewodnik
SŁODKIEGO, MIŁEGO ŻYCIA – O jakości wypieków z cukierni Baja świadczą długie kolejki przed cukiernią tuż po jej otwarciu
ŚWIDNICA ZACHWYCA – Kulinarne inspiracje z całego świata w roślinnym bistro No sugar na Dolnym Śląsku
tak myślę
BYĆ SOBĄ, CZYLI KIM? – Przekorne rady stylistki, by zamiast ekspertów od mody zacząć słuchać siebie (radzi stylistka Ania Marciniak)
SUKCES EWOLUCJI – Xavier Bayle o majestacie drzew, w szczególności tych starych