Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Przeczytasz w numerze 3/2020:

luty 18 2020

Nowy numer już w sprzedaży. Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!

wyjść ze strefy komfortu – felieton redaktora naczelnego Macieja Weryńskiego

na temat

cena wełny – masowa hodowla i eksploatacja owiec łączy się z cierpieniem zwierząt. Oto prawdziwy koszt Twojego ciepłego, miłego w dotyku swetra

dobra karma

burgerowe szaleństwo – wegańskie odpowiedniki burgerów to przebój ostatnich miesięcy

wiosno, gdzie jesteś? – nieoczywiste potrawy sezonowe: z ziemniaka, pieczarek i selera

w wersji keto – wegańska bezglutenowa dieta z ograniczeniem węglowodanów to niemałe wyzwanie

chrup na zdrowie – przepis na egzotyczne chipsy z tempehu prosto z Indonezji

bajeczne bezjajeczne – dania z wykorzystaniem „fałszywych jajek”, które smakują jak prawdziwe

365 dni na roślinach – przepis z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jendrzejewskiej-Jarzynki

A jak nie mięso, to co? – rozmowa z Dorotą Jaworską o roślinnych zamiennikach

zdrowie

przeciw nowotworom piersi – co robić, aby nie dopuścić do rozwoju choroby? Kluczem może być dieta

dietetyk odpowiada – spadki energii a dieta roślinna

„Vege” rozmawia

czułe podejście do świata – Anna Samusionek to aktorka, która poza pracą angażuje się w mnóstwo inicjatyw społecznych

zwierzyniec

dzika obsesja – o modzie na egzotycznych pupili, których miejsce jest na wolności, rozmawiamy z Maciejem Bielakiem

wciąż słyszę ich krzyk – rozmowa z aktywistą, który nagłośnił okrutne testy na zwierzętach w laboratorium LPT w Hamburgu

adoptuj z głową – jak krok po kroku przebiega proces adopcji czworonożnego przyjaciela i jak się do niego dobrze przygotować
– radzą fachowcy

w czasoprzestrzeni

kupujesz i pomagasz; handel używanymi rzeczami – może wspierać potrzebujących. Jak to wygląda w praktyce?

dieta moralnego niepokoju – opowieść długoletniego mięsożercy, który pewnego dnia zaczął zadawać sobie pytania

empatia jest w modzie – pokaz mody antyfutrzarskiej z udziałem gwiazd: relacja

kultura

czytaj z “Vege” – recenzje książek

wegeprzewodnik

slow life pełną gębą – lokal Łoskot w Sochaczewie to nowoczesne połączenie pubu
z domem kultury

w drodze

Nepal trzeba smakować wszystkimi zmysłami – w tym regionie świata żyje się w rytmie dyktowanym przez Himalaje

z wizytą u ptaka dodo – Mauritius łączy elementy kultur afrykańskich i azjatyckich.. Historia wyspy skrywa też niechlubne tajemnice z czasów kolonizacji

tak myślę

moralność lasu – czy istnieje coś takiego jak świadomość natury? Czy życie płynie według przemyślanego planu? Poszukujemy odpowiedzi na odwieczne pytania