Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Chrup na zdrowie!

luty 27 2020

Chipsy można zrobić nie tylko z ziemniaka. Mogą być słone, słodkie, na ostro, byle wydawały charakterystyczny, chrupiący dźwięk!

Słowo „kripik” pochodzi z języka indonezyjskiego i ma charakter dźwiękonaśladowczy. Naśladuje chrupiący dźwięk, jaki rozlega się podczas jedzenia chrupiącej przekąski. Kripik (lub keripik, bo także taka nazwa jest używana) to chipsy, chrupki, krakersy, które mogą być zarówno słone, jak i słodkie. Najbardziej popularne rodzaje kripik to kripik singkong (krakersy maniokowe) i kripik pisang (chipsy bananowe). W Indonezji kiprik przygotowuje się z różnych suszonych owoców, bulw, warzyw, ryb, a także tempehu, smażąc składniki w gorącym oleju.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: