[wppb-login]

Czułe podejście do świata. Rozmowa z Anną Samusionek

Weronika Książek
Luty27/ 2020

Z Anną Samusionek – aktorka, która angażuje się w wiele inicjatyw społecznych, rozmawiamy o tym, że pomaganie dodaje skrzydeł, a wegetarianizm rozwija wyobraźnię.

Panuje takie – niesłuszne – przekonanie, że wegetarianie i weganie jedzą tylko „trawę i kamienie”. Jesteś zaprzeczeniem tego stereotypu. W jednym z wywiadów mówiłaś nawet, że wegetariańskie gotowanie rozwija wyobraźnię. Co to dla Ciebie znaczy?

Przede wszystkim to daje ogromne możliwości – mam wrażenie, że dużo większe niż kuchnia mięsna. Jak się wejdzie na targ warzywny, nie wiadomo, za co się brać (śmiech). Moja przygoda z dietą wege zaczęła się od eliminowania mięsa z tradycyjnych potraw i zastępowania go czymś innym, np. tofu. Posiłkowałam się potrawami, które znałam, które gotowałam wcześniej i robiłam je po prostu bez mięsa. Potem zaczął się kolejny etap: przeglądanie przepisów typowo wegetariańskich, szukanie w różnych kuchniach świata: tajskiej, indyjskiej. To bardzo inspirujące, a zarazem konieczne – nie da się przecież jeść codziennie tej samej sałatki czy gotowanego brokuła, bo to po prostu szybko by się znudziło.

Zaloguj się i czytaj dalej po wykupieniu prenumeraty 😉 "Będzie Pan zadowolony!". Wykup dostęp do najpopularniejszego magazynu dla wegan, wegetarian i miłośników zwierząt - poznaj dobre strony życia!

SUBSKRYBUJ TUTAJ

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też:

 

 

 

 

 

Featured
UE: To koniec hodowli klatkowej! Niemcy: Burger King promuje się roślinnie Nowe badanie: weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej Wegański radny z Warszawy: wyrzućmy mięso ze żłobków i przedszkoli Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie "Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya": w 20. sezonie dwie "roślinne" uczestniczki

UE: To koniec hodowli klatkowej!

Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie zakazu hodowli zwierząt w klatkach. Wezwał Komisję …

czytaj więcej

Niemcy: Burger King promuje się roślinnie

Nowo otwarty lokal Burger King w Kolonii w Niemczech przez 3 pierwsze dni serwował wyłącznie potrawy…

czytaj więcej

Nowe badanie: weganie i wegetarianie mogą przechodzić COVID-19 lżej

W „The BMJ Nutrition, Prevention and Health” ukazały się nowe badania oparte na danych ze służby zdr…

czytaj więcej

Wegański radny z Warszawy: wyrzućmy mięso ze żłobków i przedszkoli

Filip Pelc, radny warszawskiej dzielnicy Białołęka reprezentujący Wiosnę, szukał w swojej okolicy żł…

czytaj więcej

Weganie bardziej produktywni w pracy. Nowe badanie

Z nowego badania George Washington University School of Medicine wynika, że wegańskie programy żywie…

czytaj więcej

"Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya": w 20. sezonie dwie "roślinne" uczestniczki

W 20. sezonie najpopularniejszego kulinarnego show w USA występują dwie młode uczestniczki, z któryc…

czytaj więcej
Facebook