Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Czułe podejście do świata. Rozmowa z Anną Samusionek

luty 27 2020

Z Anną Samusionek – aktorka, która angażuje się w wiele inicjatyw społecznych, rozmawiamy o tym, że pomaganie dodaje skrzydeł, a wegetarianizm rozwija wyobraźnię.

Panuje takie – niesłuszne – przekonanie, że wegetarianie i weganie jedzą tylko „trawę i kamienie”. Jesteś zaprzeczeniem tego stereotypu. W jednym z wywiadów mówiłaś nawet, że wegetariańskie gotowanie rozwija wyobraźnię. Co to dla Ciebie znaczy?

Przede wszystkim to daje ogromne możliwości – mam wrażenie, że dużo większe niż kuchnia mięsna. Jak się wejdzie na targ warzywny, nie wiadomo, za co się brać (śmiech). Moja przygoda z dietą wege zaczęła się od eliminowania mięsa z tradycyjnych potraw i zastępowania go czymś innym, np. tofu. Posiłkowałam się potrawami, które znałam, które gotowałam wcześniej i robiłam je po prostu bez mięsa. Potem zaczął się kolejny etap: przeglądanie przepisów typowo wegetariańskich, szukanie w różnych kuchniach świata: tajskiej, indyjskiej. To bardzo inspirujące, a zarazem konieczne – nie da się przecież jeść codziennie tej samej sałatki czy gotowanego brokuła, bo to po prostu szybko by się znudziło.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: