Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Przeczytasz w numerze 10/2024:

wrzesień 24 2024

Nowy, październikowy numer VEGE już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!

→ KUP DOSTĘP CYFROWY

KUP WYDANIE DRUKOWANE

wstępniak

O tempie przekraczania granic – artykuł redaktora naczelnego Macieja Weryńskiego

O tempie przekraczania granic

na temat

O PSIE Z AUTOPSJI – Niezbędnik dla opiekunów czworonogów, które starzeją się lub chorują

Pomocna dłoń i łapa

dobra karma

PAŹDZIERNIKOWE PRETEKSTY – Świętujmy na słodko Halloween, a wcześniej przez cały miesiąc gotujmy krzepiące potrawy – gotuje Kasia Rejman

Osłodzić słotę

ZIELENINO, USTĄP – Po długich miesiącach jedzenia lekkich sałatek przyszedł czas na treściwe zupy – gotuje Atelier Smaku

Ogarniamy gary

ŚWIAT NA WYCIĄGNIĘCIE ŁYŻKI – Dwa przepisy, wytrawny i słodki, które przeniosą nas do Ameryki Północnej (przepis z nowej książki Idy Kulawik – Veganbandy)

Kulinarne odkrycie Ameryki

zdrowie

DIETETYK ODPOWIADA: ORZECHY NA REDUKCJI – Mimo że orzechy zawierają głównie tłuszcz, nie należy ich unikać podczas odchudzania

Dietetyk odpowiada: orzechy na redukcji

PRZEZORNY – PRZEBADANY – Witaminy D i B12, wapń, kwasy omega-3… Warto sprawdzić, czy grożą nam niedobory

(Nie)doborowe towarzystwo

PACHNIESZ TYM, CO JESZ – Dieta ma wpływ zarówno na zapach, jak i na intensywność naszego potu (pisze dietetyczka Sandra Marciniak)

Martwić się potem

SZAROBURY CZAS DLA SKÓRY – Wielu z nas nie przepada za jesienną aurą, a czy lubi ją nasza cera? (Wege Wilk Maluje)

Na przekór szarudze

Vege rozmawia

PRZEKAZ PRZEDE WSZYSTKIM – Jonasz Borkowski opowiada o muzyce jako formie działania – również na rzecz zwierząt. Zdjęcia zrobiła mu Natalia Jajor

Prawda, jaka jest

ekologika

RUCHLIWY JAK GŁAZ – Zabawa, terapia, sztuka…? Przybliżamy historię wędrujących kamieni

Ściskając w ręku kamyk zielony

zwierzyniec

WOZAK WIE LEPIEJ – Konie z Morskiego Oka wciąż ciągną ciężkie wozy, bo… bo zdaniem fiakrów tego im potrzeba (Ratuj konie.pl)

Końskie zdrowie… psychiczne

PSYCHIKA POD PSEM – Obracając się wśród zwierzolubów, łatwo zapomnieć, że niektórzy boją się psów

Strach ma cztery łapy

HOMER, WYJĄTKOWY KOT – Fragment książki „Odyseja kota imieniem Homer” (Wydawnictwo Nowa Basń)

Nie widział, ale wiedział

damy radę

CZY MOŻNA SIĘ ROZDWOIĆ – Robienie kilku rzeczy jednocześnie jest możliwe. Pytanie, jakim kosztem

Albo dobrze, albo szybko

w czasoprzestrzeni

OPTYMISTYCZNA PERSPEKTYWA – Rozmawiamy z Marcinem Tischnerem z ProVeg Polska o przyszłości mięsa komórkowego

Talerze przyszłości

MIŁUJĄC MĄDROŚĆ I ZWIERZĘTA – Argumenty na rzecz diety roślinnej pojawiały się już w dorobku antycznych myślicieli

Antyczne korzenie wegetarianizmu

trochę kultury

TRUDNO JUŻ ZNALEŹĆ WYMÓWKĘ – Agata Zbylut, artystka wizualna, opowiada o zmianie podejścia do zwierząt w sztuce oraz o swojej osobistej drodze do weganizmu

Czym jest przyzwoitość

LEKTURA NA JESIEŃ – Recenzje wybranych nowości wydawniczych

Lektura na wrzesień

w drodze

BŁOGIE ŁĄKI, SUROWE SZCZYTY – Zdobywając szczyty, zdobywamy też wiedzę o naszych ograniczeniach. Relacja Jacka Balazsa z wycieczki w Alpy

Z szacunkiem do gór i siebie

tak myślę

MIĘSOŻERCA NIE PRZEPRASZA – Zasady savoir-vivre dla wegan siedzących przy niewegańskim stole – pisze prof. Joanna Hańderek

Niewinny się tłumaczy

AROGANCJA WIEDZY – Xavier Bayle w obronie intuicji i instynktu, których powinniśmy uczyć się od zwierząt

Weganizm ma rację