Nowy, październikowy numer VEGE już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
→ KUP DOSTĘP CYFROWY
→ KUP WYDANIE DRUKOWANE
wstępniak
O tempie przekraczania granic – artykuł redaktora naczelnego Macieja Weryńskiego
na temat
O PSIE Z AUTOPSJI – Niezbędnik dla opiekunów czworonogów, które starzeją się lub chorują
dobra karma
PAŹDZIERNIKOWE PRETEKSTY – Świętujmy na słodko Halloween, a wcześniej przez cały miesiąc gotujmy krzepiące potrawy – gotuje Kasia Rejman
ZIELENINO, USTĄP – Po długich miesiącach jedzenia lekkich sałatek przyszedł czas na treściwe zupy – gotuje Atelier Smaku
ŚWIAT NA WYCIĄGNIĘCIE ŁYŻKI – Dwa przepisy, wytrawny i słodki, które przeniosą nas do Ameryki Północnej (przepis z nowej książki Idy Kulawik – Veganbandy)
zdrowie
DIETETYK ODPOWIADA: ORZECHY NA REDUKCJI – Mimo że orzechy zawierają głównie tłuszcz, nie należy ich unikać podczas odchudzania
PRZEZORNY – PRZEBADANY – Witaminy D i B12, wapń, kwasy omega-3… Warto sprawdzić, czy grożą nam niedobory
PACHNIESZ TYM, CO JESZ – Dieta ma wpływ zarówno na zapach, jak i na intensywność naszego potu (pisze dietetyczka Sandra Marciniak)
SZAROBURY CZAS DLA SKÓRY – Wielu z nas nie przepada za jesienną aurą, a czy lubi ją nasza cera? (Wege Wilk Maluje)
Vege rozmawia
PRZEKAZ PRZEDE WSZYSTKIM – Jonasz Borkowski opowiada o muzyce jako formie działania – również na rzecz zwierząt. Zdjęcia zrobiła mu Natalia Jajor
ekologika
RUCHLIWY JAK GŁAZ – Zabawa, terapia, sztuka…? Przybliżamy historię wędrujących kamieni
zwierzyniec
WOZAK WIE LEPIEJ – Konie z Morskiego Oka wciąż ciągną ciężkie wozy, bo… bo zdaniem fiakrów tego im potrzeba (Ratuj konie.pl)
PSYCHIKA POD PSEM – Obracając się wśród zwierzolubów, łatwo zapomnieć, że niektórzy boją się psów
HOMER, WYJĄTKOWY KOT – Fragment książki „Odyseja kota imieniem Homer” (Wydawnictwo Nowa Basń)
damy radę
CZY MOŻNA SIĘ ROZDWOIĆ – Robienie kilku rzeczy jednocześnie jest możliwe. Pytanie, jakim kosztem
w czasoprzestrzeni
OPTYMISTYCZNA PERSPEKTYWA – Rozmawiamy z Marcinem Tischnerem z ProVeg Polska o przyszłości mięsa komórkowego
MIŁUJĄC MĄDROŚĆ I ZWIERZĘTA – Argumenty na rzecz diety roślinnej pojawiały się już w dorobku antycznych myślicieli
trochę kultury
TRUDNO JUŻ ZNALEŹĆ WYMÓWKĘ – Agata Zbylut, artystka wizualna, opowiada o zmianie podejścia do zwierząt w sztuce oraz o swojej osobistej drodze do weganizmu
LEKTURA NA JESIEŃ – Recenzje wybranych nowości wydawniczych
w drodze
BŁOGIE ŁĄKI, SUROWE SZCZYTY – Zdobywając szczyty, zdobywamy też wiedzę o naszych ograniczeniach. Relacja Jacka Balazsa z wycieczki w Alpy
tak myślę
MIĘSOŻERCA NIE PRZEPRASZA – Zasady savoir-vivre dla wegan siedzących przy niewegańskim stole – pisze prof. Joanna Hańderek
AROGANCJA WIEDZY – Xavier Bayle w obronie intuicji i instynktu, których powinniśmy uczyć się od zwierząt