Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Dieta roślinna dla nerek

styczeń 22 2024

Niedawne badanie przeprowadzone przez National Kidney Foundation przedstawia argumenty dowodzące korzystnego wpływu diety roślinnej na zdrowie dróg moczowych i nerek.
Nie od dziś wiadomo, że częste spożywanie mięsa zwiększa ryzyko różnego rodzaju dolegliwości, w tym poważnych chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i przewlekłych chorób nerek. Te ostatnie, choć często bagatelizowane, dotykają milionów ludzi na całym świecie i nieleczone mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych.
Nerki odgrywają w naszym organizmie kluczową rolę w filtrowaniu krwi, usuwaniu toksyn, kontrolowaniu ciśnienia i regulacji substancji chemicznych. Jakiekolwiek upośledzenie ich funkcji może prowadzić do stanów zagrażających życiu oraz zwiększać ryzyko udaru i zawału serca. Okazuje się, że przyswajanie odpowiedniej ilości białek roślinnych może poprawić pracę nerek. Naukowcy podejrzewają, że do tego pozytywnego efektu przyczyniają się takie czynniki jak niższe obciążenie kwasami, zmniejszona zawartość tłuszczów nasyconych, zawartość błonnika i właściwości przeciwutleniające.
Z badania National Kidney Foundation prowadzonego pod kierunkiem dr Casey M. Rebholz z Wydziału Epidemiologii w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wynika, że rezygnacja z mięsa może przynieść wiele korzyści pacjentom z przewlekłą chorobą nerek. W badaniu zatytułowanym Przestrzeganie diet roślinnych a ryzyko postępu przewlekłej choroby nerek i śmiertelności ze wszystkich przyczyn wzięło udział 2539 uczestników z przewlekłą niewydolnością nerek. Najważniejsze ustalenia wskazują, że u uczestników, którzy przestrzegali diet roślinnych i jednocześnie włączali do nich naturalne i zdrowe produkty takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, ryzyko śmierci z różnych przyczyn było niższe o 26 proc. Należy jednak zaznaczyć, że grupa badanych, którzy co prawda przeszli na weganizm, jednak skłaniali się ku mniej zdrowym rozwiązaniom i jedli produkty przetworzone, potrawy smażone oraz słodycze, okazała się bardziej narażona na zwiększone ryzyko zachorowania – aż o 14 proc. – w przypadku niewydolności nerek.
Przeprowadzone badanie to przełomowy krok w rozwoju medycyny. Jego wynik sugeruje bowiem przejście od tradycyjnych ograniczeń dietetycznych dla osób z przewlekłą chorobą nerek, które zazwyczaj obejmowały zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia białka, w stronę bardziej holistycznego podejścia do diety.

  • tekst: Zuzanna Kozłowska