Nowy numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy:
CO PRZESZKADZA RODZICOM – Felieton red. naczelnego Macieja Weryńskiego
na temat
(NIE)KOCHANI SĄSIEDZI — Jedne lubimy, innych nie, ale nawet te cenione zwierzęta „nie powinny wchodzić nam w drogę”
dobra karma
KUCHENNE OCIEPLENIE – Coraz niższe temperatury zachęcają do zostawania w domu i testowania nowych przepisów (Vegeholky)
JAK JEJ NIE KOCHAĆ? – Wszyscy lubią czekoladę, a nawet jeśli nie, to zaczną po spróbowaniu naszych deserów! (Atelier Smaku)
PRZEPISY ZAMIAST POCZTÓWEK – Udowadniamy, że kuchnia może być jednocześnie lokalna i międzynarodowa (Gwidon Hefid)
zdrowie
DIETETYK ODPOWIADA – Badania okresowe są ważne. Dlaczego morfologia krwi nie wystarczy?
BARDZIEJ NIE ZNACZY LEPIEJ – Żywności przetworzonej nie trzeba się bać, ale warto wiedzieć, jak ją rozpoznawać
HISTAMINOWE HISTORIE – Na bóle głowy i problemy skórne czasami pomaga… odstawienie orzechów i ketchupu
Vege rozmawia
NAUCZYCIEL W KAŻDYM Z NAS – Z Gwidonem Hefidem rozmawiamy o świadomym weganizmie i łączeniu roślinnego gotowania z poezją
ekologika
SMAK TO NIE WSZYSTKO – Kakao z certyfikowanych produkcji ma nie tylko lepszą jakość, lecz także mniej destrukcyjny wpływ na środowisko
KRUCHY JAK KORAL – Nie sposób zliczyć ofiary zmian klimatu. Gazy cieplarniane i zanieczyszczenia są niebezpieczeństwem dla raf
ZYSKI Z ODZYSKU – Od nowego roku w Polsce będzie obowiązywać system kaucyjny. Co to oznacza dla konsumentów?
zwierzyniec
PIERZAŚCI BIEGUNI – Przemieszczanie się na długie dystanse leży w ptasiej naturze. O podróżach tych zwierząt wiemy coraz więcej, ale nadal nie wszystko
wegeprzewodnik
UCZTA U POSEJDONA – Gdańsk dołączył do miast przyjaznych roślinożercom. Odwiedzamy lokale i słuchamy ich założycieli
trochę kultury
WEGANIE PRZY EKRANIE – Siedem filmów zwracających uwagę na prawa zwierząt i ochronę środowiska
LEKTURY NA JESIEŃ – Rozwój osobisty, ekologia, historia wegetarianizmu… Książki, które polecamy
ARTES ANIMALES – Choć nie jest jej łatwo przebić się do głównego nurtu, wegańska sztuka istnieje. I jest jej coraz więcej!
tak myślę
Z HISTORII WRAŻLIWOŚCI – Już w XIX w. twórcy dostrzegali cierpienie zwierząt, choć w empatii byli odosobnieni
POZORY SZACUNKU – Xavier Bayle o tej stronie buddyzmu, z której wielu Europejczyków nie zdaje sobie sprawy