Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Poza przyjemnością

sierpień 23 2023

Smak czekolady zyskuje jeszcze większą wartość, gdy jesteśmy świadomi całej historii, jaka się za nim kryje.

Uprawa ziaren kakao jest nieodłącznie związana z produkcją czekolady, którą uwielbiają miliony ludzi na całym świecie. Średnia konsumpcja w samej Unii Europejskiej wynosi 4,76 kg na osobę rocznie. Szacuje się, że do 2050 r. zapotrzebowanie na czekoladę wzrośnie dwukrotnie. Aby sprostać tym wymaganiom, rolnicy z Afryki i Azji przechodzą w kierunku niezrównoważonych, mniej świadomych ekologicznie praktyk. Globalne ocieplenie także odbija się na ich dorocznych zbiorach. Jaka przyszłość czeka kakaowce?

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: