Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

styczeń 10 2022

“Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na stałe do menu lokali w całym kraju, a także już drugi rok z rzędu cieszy się powodzeniem na portalu Pyszne.pl, zaangażowanym w polskie Veganuary.
Jakie najważniejsze trendy dotyczące roślinnego żywienia wynikają z raportu?

“Niemal 50-procentowy wzrost popularności dań bezmięsnych w ramach zamówień składanych na Pyszne.pl, rosnące zainteresowanie ze strony restauracji i klientów” – czytamy. W styczniu 2021 r. portal Pyszne.pl zanotował rekordowy wzrost zamówień wegańskich dań.

  • Natomiast doświadczenia lokali wprowadzających wegańskie opcje do menu na stałe są następujące:
    rozwiązanie problemu rezygnacji całej grupy z posiłku w przypadku, gdy choć jedna osoba chciała zamówić w 100 proc. roślinne danie, ale w karcie nie znalazła nic dla siebie;
  • nie zanotowano odpływu stałych klientów poprzez ograniczenie mięsnych propozycji;
  • ciekawość klientów odnośnie nowych smaków zazwyczaj zwycięża.

Czytaj także: Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa

Weź udział w styczniowym wyzwaniu razem z Zostań Wege: Roślinny styczeń

AK