“Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na stałe do menu lokali w całym kraju, a także już drugi rok z rzędu cieszy się powodzeniem na portalu Pyszne.pl, zaangażowanym w polskie Veganuary.
Jakie najważniejsze trendy dotyczące roślinnego żywienia wynikają z raportu?
“Niemal 50-procentowy wzrost popularności dań bezmięsnych w ramach zamówień składanych na Pyszne.pl, rosnące zainteresowanie ze strony restauracji i klientów” – czytamy. W styczniu 2021 r. portal Pyszne.pl zanotował rekordowy wzrost zamówień wegańskich dań.
- Natomiast doświadczenia lokali wprowadzających wegańskie opcje do menu na stałe są następujące:
rozwiązanie problemu rezygnacji całej grupy z posiłku w przypadku, gdy choć jedna osoba chciała zamówić w 100 proc. roślinne danie, ale w karcie nie znalazła nic dla siebie; - nie zanotowano odpływu stałych klientów poprzez ograniczenie mięsnych propozycji;
- ciekawość klientów odnośnie nowych smaków zazwyczaj zwycięża.
Czytaj także: Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa
Weź udział w styczniowym wyzwaniu razem z Zostań Wege: Roślinny styczeń
AK