Wiele badań prowadzonych od lat niezmiennie podkreśla skuteczność diety roślinnej w obniżaniu poziomu tzw. złego cholesterolu.
Eksperymenty przeprowadzone na Uniwersytecie w Exeter wykazały, że rezygnacja z mięsa może obniżyć poziom cholesterolu LDL o 10 proc. już w ciągu czterech tygodni. Redukcja ta jest porównywalna z wynikami osiąganymi przy stosowaniu diety śródziemnomorskiej. W innym badaniu opublikowanym w European Heart Journal naukowcy wzięli pod uwagę wyniki 2372 uczestników. Ta wszechstronna analiza wykazała, że diety wegetariańskie i wegańskie doprowadziły do istotnego obniżenia poziomu markerów cholesterolu, w tym 14-proc. obniżenia poziomu apoB – białka pomagającego w transporcie lipidów we krwi – oraz 10-proc. obniżenia poziomu cholesterolu LDL. Ten sposób odżywiania pomaga zwalczyć zbyt wysoki cholesterol w tak szybkim czasie ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego, który wiąże się z cholesterolem LDL w układzie pokarmowym i usuwa go z organizmu. To również zasługa orzechów i nasion, które zawierają jedno- i wielonienasycone tłuszcze przyczyniające się do obniżenia poziomu LDL.
- tekst: Zuzanna Kozłowska