Amerykański aktor Robert Downey Jr. przeznaczył 15 mld. dol. na rozwój firmy produkującej roślinne steki.
Wegańska firma Chunk Foods dopiero rozpoczyna przygodę na rynku roślinnych zamienników mięsa. Na razie w ofercie posiada tylko „wołowe steki”, ale dzięki dotacji zamierza rozszerzyć swój asortyment o kolejne produkty – zamienniki drobiu, jagnięciny i wieprzowiny. Aktualnie roślinna wołowina Chunk Food jest dostępna w kilku nowojorskich restauracjach: The Butcher’s Daughter, Coletta i Anixi, jednak twórcy zamierzają zwiększyć zasięg i wprowadzić steki również do innych miast Stanów Zjednoczonych.
Naszą misją jest tworzenie pysznych, pożywnych, całkowicie roślinnych produktów, które są dostępne dla wszystkich i nie obciążają środowiska – wyjaśnili twórcy.
Roślinne steki powstały przy wykorzystaniu nowoczesnej technologii. Dzięki niej można stworzyć dowolną teksturę, profil odżywczy i wygląd przypominający mięso, a wszystko to przy minimalnej ilości odpadów. Steki wyprodukowane na bazie mąk sojowej i pszennej są fortyfikowane żelazem i wit. B12, zawierają też łatwo przyswajalne białko. Co więcej, produkty Chunk Food są minimalnie przetworzone.
Robert Downey Jr. przyznał, że jego dieta w głównej mierze opiera się na roślinach. Swoją decyzję aktor umotywował chęcią zadbania o własne zdrowie i obawami o przyszłość planety. Jego hojny wkład finansowy w nowo powstałą firmę to kolejny krok w kierunku większego zaangażowania w dobro środowiska.
- tekst: Kama Gulbicka