Gęstość odżywcza jest lepszym wskaźnikiem wartości żywienia niż kalorie.
Różnorodność dostępnej na rynku żywności sprawia, że coraz trudniej wybrać to, co powinniśmy jeść najczęściej. Wiele osób bardziej niż na wartość odżywczą produktu zwraca uwagę na jego kaloryczność. Nie jest to jednak dobry wybór. Wskaźnik jakości żywieniowej (INQ) pozwala obliczyć, ile danego składnika odżywczego dostarczymy w 100 g produktu. Jeśli przyjrzymy się takiej „hierarchii” żywności, w której najwyższe pozycje zajmują te najbardziej wartościowe, zauważymy, że na szczycie plasują się zielone warzywa liściaste takie jak jarmuż, rukiew, kapusta chińska, rzepa, brukselka, botwina, rukola lub kiełki. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości witamin, mikroelementów takich jak selen, wapń, potas, żelazo, a także błonnika i antyoksydantów.
- tekst: Zuzanna Kozłowska