Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Niewegański cukier? [VEGE PREMIUM]

styczeń 22 2024

Nie każdy cukier jest wegański. Wszystko zależy od procesu jego produkcji.
Cukier to węglowodan ekstrahowany z roślin takich jak trzcina cukrowa lub buraki cukrowe i swojej surowej postaci jest wegański. Produkt ten jednak musi przejść proces rafinacji, który polega na rozdrabnianiu i ekstrakcji soku z tych roślin, a następnie etapy oczyszczania i krystalizacji, podczas których powstaje forma końcowa. Niestety, czasami producenci podczas procesu oczyszczania używają węgla drzewnego wytwarzanego z kości zwierzęcych.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: