Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Miód jak mleko

marzec 22 2023

Miód nie jest efektem ubocznym pracy pszczół w ulu, który człowiek może ze spokojnym sumieniem podebrać. To główne źródło żywności i składników odżywczych niezbędne owadom do przeżycia.

Najstarsze malowidło naskalne pokazujące człowieka zbierającego miód pszczeli z gniazda zawieszonego na drzewie pochodzi sprzed 7,5 tys. lat z terenów dzisiejszej Hiszpanii. Historia koegzystencji naszych gatunków ciągnie się więc od bardzo dawna. Już w starożytności poznano się na właściwościach leczniczych miodu i wychwalano je w pierwszych zachowanych zapiskach na ten temat.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: