Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Wrzesień z oberżyną

sierpień 30 2021

Choć bakłażan, zwany też oberżyną lub psianką podłużną, z botanicznego punktu widzenia jest owocem, przyrządzamy go jak warzywo. Co powiecie na roladki, gulasz i majonez?

Bakłażan pochodzi z Indii, a do Polski trafił w XV w. Sezon na niego trwa od połowy lipca do połowy września. To kuzyn ziemniaka i tak jak on nie nadaje się do jedzenia na surowo. Poddany obróbce jest źródłem cennych składników: błonnika, potasu, magnezu, wapnia i fenoli, które mają udowodnione działanie przeciwdziałające nowotworom.

Artykuł Premium
Zyskaj dostęp online do wszystkich wydań Magazynu
Pierwszy miesiąc 5 zł!
przy subskrypcji miesięcznej*

Nie chcesz prenumerować? Na naszej stronie znajdziesz również ciekawe darmowe treści. Możesz też: