[wppb-login]

Nakarm swój mózg – sałatką

Weronika Książek
Wrzesień29/ 2019

Macie dość nudnych sałatek? Potrzebujecie odmiany? Trafiliście w dobre miejsce. Przepis pochodzi z książki „Nakarm swój mózg” Delii McCabe, wyd. Buchmann.

Ta aromatyczna sałatka może być sycącym daniem głównym, jeśli podamy ją z chrupiącym pieczywem, np. podpłomykiem. Zaspokaja głód i jest smaczna – dzięki kminowi zyskuje egzotyczny akcent, a kawałki moreli i orzeszki pinii dodają jej smaku. Jeżeli przygotujemy sałatkę kilka godzin przed podaniem, pamiętajmy, że z czasem smaki będą bardziej intensywne. Ja serwuję ją na liściach młodego szpinaku, rukwi, rukoli lub z mieszanką sałat.

Aromatyczna sałatka na ciepło

1 duża, obrana i pokrojona w ćwiartki cebula
0,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych moreli
2–3 drobno posiekane dymki
sok i skórka z dużej cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 szklanki dobrze opłukanych i pokrojonych pieczarek
2 lub 3 szklanki ugotowanej lub 2 puszki odsączonej soczewicy
0,6 szklanki orzeszków pinii
0,5 szklanki świeżej drobno posiekanej kolendry lub pietruszki
2 szklanki dowolnej sałaty
1 obrane i pokrojone w plastry awokado
sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy na niej ćwiartki cebuli i pieczemy około 45 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Wkładamy morele do dużej miski. W dzbanku łączymy połowę dymki, sok i skórkę z całej cytryny, oliwę, sól i pieprz. Mieszanką polewamy morele.

Stawiamy duży rondel na średnim ogniu. Wrzucamy kmin oraz kolendrę, mieszamy bez przerwy 1–2 min, aż poczujemy aromat przypraw. Dodajemy grzyby i mieszamy, dopóki nie pokryją się przyprawami. Gotujemy jeszcze 15 min, aż sok puszczony przez grzyby odparuje. Zdejmujemy z ognia. W tym czasie dodajemy do morelowej mieszanki upieczone cebule.

Do grzybów dokładamy soczewicę i mieszamy wszystko z morelami. Mieszajmy ostrożnie, ponieważ ziarna soczewicy powinny pozostać w całości i być ciepłe w momencie podania. Posypujemy sałatkę resztą dymki, orzeszkami pinii i kolendrą lub natką. Jeśli nie możemy kupić orzeszków pinii, użyjmy migdałów, pistacji lub ziaren słonecznika. Podajemy od razu z kawałkami awokado na liściach świeżej sałaty.

  • Recenzja książki w następnym numerze
  • Tekst: Delia McCabe
  • Delia McCabe: absolwentka psychologii, przez ostatnie 20 lat zajmowała się działaniem ludzkiego mózgu i badaniami nad wpływem jedzenia na mózg. Pracuje nad doktoratem poświęconym wpływowi wybranych składników odżywczych na poziom stresu u kobiet
  • Tekst ukazał się w numerze 10/2019 Magazyny Vege
Featured
Aktywiści przypominają politykom o Piątce dla zwierząt Nowa wegańska skóra z grzybów Rusza sezon na dręczenie karpi. Co możesz zrobić? Raport: plastik zabija morskie zwierzęta! Mięso z probówki zjesz już "na mieście" Jak jesienią pomagać jeżom

Aktywiści przypominają politykom o Piątce dla zwierząt

W centrum kilkunastu miast w Polsce aktywiści prozwierzęcy powiesili banery przypominające politykom…

czytaj więcej

Nowa wegańska skóra z grzybów

Też jesteście zmęczeni słuchaniem o tym, że produkty ze skóry naturalnej są bardziej ekologiczne niż…

czytaj więcej

Rusza sezon na dręczenie karpi. Co możesz zrobić?

W sklepach wielkopowierzchniowych zaczynają się pojawiać pierwsze baseny z żywymi karpiami. Co zrobi…

czytaj więcej

Raport: plastik zabija morskie zwierzęta!

Organizacja Oceana sporządziła raport na temat morskich ssaków i żółwi u amerykańskich wybrzeży: zeb…

czytaj więcej

Mięso z probówki zjesz już "na mieście"

The Chicken – tak nazywa się restauracja w Tel Awiwie, gdzie zamówić można „mięso” kurczaka sztuczni…

czytaj więcej

Jak jesienią pomagać jeżom

Pamiętajcie, że jeże nawet do końca listopada mogą szukać odpowiedniego miejsca na sen zimowy. Można…

czytaj więcej
Facebook