[wppb-login]

Jedząc za dwoje. Wegańska ciąża

Weronika Książek
Wrzesień29/ 2019

Dieta wegańska i ciąża idą w parze. Jeśli brakuje Wam pomysłów na przepisy, polecamy tofucznicę czy sałatkę ze szpinakiem, które przygotujecie w oka mgnieniu. A w razie ochoty na coś słodkiego w pogotowiu czeka brownie z fasoli.

Wprowadzenie w życie zasady „nie będę jeść mięsa w czasie ciąży” może dla przyszłej mamy okazać się nie lada wyzwaniem. I to nie ze względu na konsekwencje zdrowotne, lecz… męczące reakcje otoczenia!
Z przeprowadzonych badań wynika, że dieta wegetarian i wegan ma dobroczynny wpływ na zdrowie, także przyszłych mam. Jedzenie zwiększonej ilości warzyw i owoców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy, nadwagi. Jeśli zrezygnujemy z mięsa, możemy także znacznie obniżyć poziom cholesterolu (jeśli zastąpimy tłuszcz odzwierzęcy olejami tłoczonymi na zimno, oliwą, olejem lnianym, sezamowym, z dyni czy z czarnuszki).

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla, że różnorodne produkty składające się na dietę roślinną zapewniają organizmowi wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego rozwoju. Można ją stosować na każdym etapie życia, także w czasie ciąży, karmienia piersią, w okresie niemowlęctwa, dojrzałości czy starzenia się. To bardzo dobra informacja. Pozostaje rozwijać swoją wiedzę, by odpowiednio bilansować posiłki. W okresie ciąży szczególną uwagę należy zwrócić na ilość spożywanego białka, żelaza, witaminy B12, cynku i wapnia.
Przy przygotowywaniu codziennego jadłospisu postawmy na dania bogate w białko roślinne, ale także potrawy szybkie do ugotowania. Możemy przyrządzić prosty pasztet warzywny, humus czy smarowidło na kanapki.

Tofucznica pełna energii
(dla 2 osób)

1 kostka jedwabistego tofu (silken tofu) lub innego, nawet smakowego (z dodatkiem ziół, suszonych pomidorów czy czarnuszki)
1 cebula
Oliwa do smażenia
0,5 łyżeczki ziaren kminu i kolendry (utłuczonych w moździerzu)
Szczypta kurkumy (dla koloru)
Szczypta czarnej soli kala namak
2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
Świeżo mielony pieprz do smaku
Kilka liści szczypiorku

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Tofu (szczególnie jedwabiste) delikatnie rozdrabniamy widelcem i łączymy z utłuczonymi ziarnami kminu i kolendry, kurkumą, czarną solą oraz płatkami drożdżowymi. Masę dokładamy do cebuli na patelni i lekko podsmażamy.

Tofucznicę podajemy posypaną świeżo mielonym pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.

Sałatka ze szpinaku, bulguru i tofu
(dla 2 osób)

0,5 szklanki kaszy bulgur
5–7 suszonych pomidorów z oleju
3 garście szpinaku
0,5 kostki tofu (może być wędzone lub smakowe)
0,5 pomarańczy lub brzoskwini

Kaszę przepłukujemy ze dwa razy pod zimną wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie płyn (około 15 min). Na 5 min przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (możemy wlać 1–2 łyżki oleju ze słoika).

Szpinak płuczemy i układamy na talerzach. Wysypujemy na niego nieco ostudzony bulgur z pomidorami. Posypujemy pokrojonymi w kostkę tofu i owocami: pomarańczą lub brzoskwinią.

Brownie z czarnej fasoli i batatów
(dla 4–6 osób)

250 g batatów
1 puszka lub 1 czubata szklanka ugotowanej czarnej fasoli
Garść orzechów włoskich
Garść migdałów
100 g cukru trzcinowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
Opcjonalnie garść rodzynek lub suszonej żurawiny

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu umieszczamy w naczyniu razem z odsączoną fasolą, orzechami włoskimi, migdałami, cukrem trzcinowym i czekoladą połamaną na kawałki. Wlewamy olej lub oliwę. Miksujemy na w miarę gładką masę. Możemy dorzucić rodzynki lub żurawinę, mieszamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 40 min w opcji góra-dół, potem podpiekamy 20 min na dolnej grzałce.

  • Tekst: Katarzyna Gubała
  • Tekst ukazał się w numerze 10/2019 Magazynu Vege
  • Przepisy pochodzą z książki Katarzyny Gubały „Wege energia. Moc i siła z roślin”
Featured
Aktywiści przypominają politykom o Piątce dla zwierząt Nowa wegańska skóra z grzybów Rusza sezon na dręczenie karpi. Co możesz zrobić? Raport: plastik zabija morskie zwierzęta! Mięso z probówki zjesz już "na mieście" Jak jesienią pomagać jeżom

Aktywiści przypominają politykom o Piątce dla zwierząt

W centrum kilkunastu miast w Polsce aktywiści prozwierzęcy powiesili banery przypominające politykom…

czytaj więcej

Nowa wegańska skóra z grzybów

Też jesteście zmęczeni słuchaniem o tym, że produkty ze skóry naturalnej są bardziej ekologiczne niż…

czytaj więcej

Rusza sezon na dręczenie karpi. Co możesz zrobić?

W sklepach wielkopowierzchniowych zaczynają się pojawiać pierwsze baseny z żywymi karpiami. Co zrobi…

czytaj więcej

Raport: plastik zabija morskie zwierzęta!

Organizacja Oceana sporządziła raport na temat morskich ssaków i żółwi u amerykańskich wybrzeży: zeb…

czytaj więcej

Mięso z probówki zjesz już "na mieście"

The Chicken – tak nazywa się restauracja w Tel Awiwie, gdzie zamówić można „mięso” kurczaka sztuczni…

czytaj więcej

Jak jesienią pomagać jeżom

Pamiętajcie, że jeże nawet do końca listopada mogą szukać odpowiedniego miejsca na sen zimowy. Można…

czytaj więcej
Facebook