[wppb-login]

Curry tajskie

Redakcja Vege
Styczeń15/ 2019

Trudno oprzeć się aromatycznemu curry, które z chłodnej Polski przenosi nas prosto do Tajlandii i uwodzi bogactwem aromatów… Jesteście gotowi na kulinarną egzotyczną podróż?

Przepis na to smakowite zielone curry pochodzi z książki Katarzyny Gubały Wege w kwadrans. Wcześniej opublikowaliśmy przepis tej samej autorki na pieczone jabłka, więc jak sami widzicie, w książce każdy znajdzie coś dla siebie – lokalnie i egzotycznie, słodko i wytrawnie, jednak zawsze pysznie i szybko!

Uwielbiam curry, a to z groszkiem zachwyca mnie szczególnie. W końcu danie z dodatkiem roślin strączkowych to porządne źródło roślinnego białka. W tym wariancie zamiast groszku możemy użyć kalafiora, batatów, ziemniaków, a nawet selera. Co nam podpowie kulinarna fantazja.

Katarzyna Gubała

przepis na curry dla czterech osób

  • 2 cebule
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • puszka groszku
  • 30 g grzybów shitake
  • kilka liści szpinaku
  • 5–10 liści kaffiru
  • 2–3 źdźbła trawy cytrynowej
  • limonka
  • łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki pasty curry (np. czerwonej)
  • oliwa do smażenia
  • litr wody
  • sól i pieprz do smaku

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy pastę curry, grzyby, trawę cytrynową i kaffir i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy liście i trawę. Dokładamy podsmażoną cebulę, groszek, sok z limonki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy z grzybami, udekorowane liśćmi szpinaku.

Po więcej przepisów odsyłamy Was do bloga fundacji Viva!

Featured
Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi Tęsknota. Co czuje pies w schronisku Mamy progres, choć nie jest idealnie. O "Piątce dla zwierząt" [Vege premium] "Kiss the ground". Dziś premiera wyjątkowego dokumentu Rewolucja dla zwierząt! "Głupi" pies, "mądry" człowiek. O naszym antropocentyzmie [Vege premium]

Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi

Nowozelandzki startup Sustainable Foods, znany z produkcji pod szyldem The Craft Meat Co., wprowadza…

czytaj więcej

Tęsknota. Co czuje pies w schronisku

Już zapomniał ile czasu spędził w schronisku. Kiedy tu trafił był przekonany, że to tylko na chwilę,…

czytaj więcej

Mamy progres, choć nie jest idealnie. O "Piątce dla zwierząt" [Vege premium]

Nie wszystkich satysfakcjonuje „Piątka dla zwierząt”. Jednak to ogromny postęp, mimo że nie stanowi …

czytaj więcej

"Kiss the ground". Dziś premiera wyjątkowego dokumentu

Macie dosyć ponurych filmów dokumentalnych dotyczących katastrofy klimatycznej? Słuchanie o tym, jak…

czytaj więcej

Rewolucja dla zwierząt!

Sejm przyjął nowelizację zakazującą m.in. chowu zwierząt na futra i ograniczającą ubój rytualny.

czytaj więcej

"Głupi" pies, "mądry" człowiek. O naszym antropocentyzmie [Vege premium]

Ciekawi mnie to podejście ludzi do tematu zwierząt. Zamiast skupić się na ich cudownej wyjątkowości,…

czytaj więcej
Facebook