[wppb-login]

Pieczone jabłka z marchewką

Redakcja Vege
grudzień19/ 2018

Kto z Was lubi nadziewać jabłka? Właśnie zimą, gdy pieczone pięknie pachną i przywołują świąteczny klimat, warto je jeść.

Można je faszerować kaszą manną lub jaglaną albo — tak jak w tym przepisie — marchewką na gęsto. Jeśli dodamy szczyptę cynamonu lub kardamonu, aromat Bożego Narodzenia spowije cały dom!

przepis dla czterech osób

  • 4–5 większych kwaśnych jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 3 marchewki
  • garść orzechów (nerkowców lub włoskich)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka słodzika, np. syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 5–6 łyżek mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu lub kardamonu

Marchewki trzemy na tarce lub blendujemy na wiórki. Orzechy siekamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej kokosowy, wsypujemy marchewkę i posiekane orzechy. W razie potrzeby dosładzamy. Jeśli masa jest za gęsta, wlewamy mleko roślinne lub wodę. Doprawiamy cynamonem lub kardamonem. Dusimy 5–10 minut do miękkości.

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. Powiększamy otworki na tyle, żeby zmieścić w nich jak najwięcej farszu (uważajmy, żeby nie przewiercić jabłek na wylot, bo będą przeciekać). Owoce faszerujemy nadzieniem marchewkowo-orzechowym. Pieczemy 5 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały Wege w kwadrans.

Featured
Polscy żeglarze uratowali delfina zaplątanego w sieć rybacką Dzieje się: roślinna dieta dla masowego konsumenta Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu! Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy

Polscy żeglarze uratowali delfina zaplątanego w sieć rybacką

Jak donoszą media, załoga polskiego jachtu „Pszczółka” pomogła delfinowi zaplątanemu w sieć rybacką …

czytaj więcej

Dzieje się: roślinna dieta dla masowego konsumenta

Spełnia się sen wielu wegan: podczas konferencji Plant-Powered Perspectives analityczka z firmy Mint…

czytaj więcej

Birdlife: co 5. gatunek ptaków w Europie zagrożony

Organizacja BirdLife opublikowała raport, z którego wynika, że populacje europejskich ptaków kurczą …

czytaj więcej

Raport: w Polsce rośnie sprzedaż roślinnych zamienników, spada sprzedaż mięsa

Według danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia, cytowanych przez portal Noizz, mamy powody do…

czytaj więcej

Koniec z zarabianiem na negowaniu zmian klimatu!

Youtube i Google wypowiedziały wojnę fake newsom dotyczącym zmian klimatycznych. Uniemożliwią monety…

czytaj więcej

Raport Compassion Polska w Światowy Dzień Ośmiornicy

8 października, w Światowy Dzień Ośmiornicy fundacja Compassion Polska publikuje swój raport „Przemy…

czytaj więcej
Facebook