[wppb-login]

Pieczone jabłka z marchewką

Redakcja Vege
Grudzień19/ 2018

Kto z Was lubi nadziewać jabłka? Właśnie zimą, gdy pieczone pięknie pachną i przywołują świąteczny klimat, warto je jeść.

Można je faszerować kaszą manną lub jaglaną albo — tak jak w tym przepisie — marchewką na gęsto. Jeśli dodamy szczyptę cynamonu lub kardamonu, aromat Bożego Narodzenia spowije cały dom!

przepis dla czterech osób

  • 4–5 większych kwaśnych jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 3 marchewki
  • garść orzechów (nerkowców lub włoskich)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka słodzika, np. syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 5–6 łyżek mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu lub kardamonu

Marchewki trzemy na tarce lub blendujemy na wiórki. Orzechy siekamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej kokosowy, wsypujemy marchewkę i posiekane orzechy. W razie potrzeby dosładzamy. Jeśli masa jest za gęsta, wlewamy mleko roślinne lub wodę. Doprawiamy cynamonem lub kardamonem. Dusimy 5–10 minut do miękkości.

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. Powiększamy otworki na tyle, żeby zmieścić w nich jak najwięcej farszu (uważajmy, żeby nie przewiercić jabłek na wylot, bo będą przeciekać). Owoce faszerujemy nadzieniem marchewkowo-orzechowym. Pieczemy 5 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały Wege w kwadrans.

Featured
10. Urodziny Vege Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium] Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje Izrael przeciwko futrom Indie: Kłopot z nazwami. Mleko roślinne to "nie jest mleko"? Koronawirus groźny dla 26 gatunków zwierząt – nowe ustalenia

10. Urodziny Vege

Magazyn Vege kończy 10 lat!
Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was mnóstwo atrakcji!
[Pobierz darmow…

czytaj więcej

Kto się boi wegeburgera? [VEGE premium]

Jedliście ostatnio wegańskiego burgera? A może pasztet z ciecierzycy? Pijecie rano kawę z mlekiem so…

czytaj więcej

Nowe wegańskie "ryby" i "owoce morza". UK roślinnieje

Firma Vegan Finest Foods ogłosiła stworzenie nowej linii pod marką Vegan ZeaStar.

Od początku paź…

czytaj więcej

Izrael przeciwko futrom

Wykorzystywanie futer i skór w modzie jest niemoralne – mówi izraelska minister ochrony środowiska.

czytaj więcej

Indie: Kłopot z nazwami. Mleko roślinne to "nie jest mleko"?

Jak się okazuje, nie tylko w Unii Europejskiej nazwy produktów typu „burger sojowy” czy „mleko owsia…

czytaj więcej

Koronawirus groźny dla 26 gatunków zwierząt – nowe ustalenia

Naukowcy uważają, że nawet 26 gatunków ssaków może być podatnych na zakażenie i rozwój COVID-19.

czytaj więcej
Facebook