[wppb-login]

Pieczone jabłka z marchewką

Redakcja Vege
Grudzień19/ 2018

Kto z Was lubi nadziewać jabłka? Właśnie zimą, gdy pieczone pięknie pachną i przywołują świąteczny klimat, warto je jeść.

Można je faszerować kaszą manną lub jaglaną albo — tak jak w tym przepisie — marchewką na gęsto. Jeśli dodamy szczyptę cynamonu lub kardamonu, aromat Bożego Narodzenia spowije cały dom!

przepis dla czterech osób

  • 4–5 większych kwaśnych jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 3 marchewki
  • garść orzechów (nerkowców lub włoskich)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka słodzika, np. syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 5–6 łyżek mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu lub kardamonu

Marchewki trzemy na tarce lub blendujemy na wiórki. Orzechy siekamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej kokosowy, wsypujemy marchewkę i posiekane orzechy. W razie potrzeby dosładzamy. Jeśli masa jest za gęsta, wlewamy mleko roślinne lub wodę. Doprawiamy cynamonem lub kardamonem. Dusimy 5–10 minut do miękkości.

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. Powiększamy otworki na tyle, żeby zmieścić w nich jak najwięcej farszu (uważajmy, żeby nie przewiercić jabłek na wylot, bo będą przeciekać). Owoce faszerujemy nadzieniem marchewkowo-orzechowym. Pieczemy 5 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały Wege w kwadrans.

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook