Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Curry tajskie

styczeń 15 2019

Trudno oprzeć się aromatycznemu curry, które z chłodnej Polski przenosi nas prosto do Tajlandii i uwodzi bogactwem aromatów… Jesteście gotowi na kulinarną egzotyczną podróż?

Przepis na to smakowite zielone curry pochodzi z książki Katarzyny Gubały Wege w kwadrans. Wcześniej opublikowaliśmy przepis tej samej autorki na pieczone jabłka, więc jak sami widzicie, w książce każdy znajdzie coś dla siebie – lokalnie i egzotycznie, słodko i wytrawnie, jednak zawsze pysznie i szybko!

Uwielbiam curry, a to z groszkiem zachwyca mnie szczególnie. W końcu danie z dodatkiem roślin strączkowych to porządne źródło roślinnego białka. W tym wariancie zamiast groszku możemy użyć kalafiora, batatów, ziemniaków, a nawet selera. Co nam podpowie kulinarna fantazja.

Katarzyna Gubała

przepis na curry dla czterech osób

  • 2 cebule
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • puszka groszku
  • 30 g grzybów shitake
  • kilka liści szpinaku
  • 5–10 liści kaffiru
  • 2–3 źdźbła trawy cytrynowej
  • limonka
  • łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki pasty curry (np. czerwonej)
  • oliwa do smażenia
  • litr wody
  • sól i pieprz do smaku

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy pastę curry, grzyby, trawę cytrynową i kaffir i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy liście i trawę. Dokładamy podsmażoną cebulę, groszek, sok z limonki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy z grzybami, udekorowane liśćmi szpinaku.

Po więcej przepisów odsyłamy Was do bloga fundacji Viva!