[wppb-login]

Kolejny, roślinny bar w Krakowie

Magda Buszko
Styczeń22/ 2016

Drugie w historii całkowicie roślinne miejsce w Krakowie jest ciekawą alternatywą dla innych, stosunkowo drogich knajpek. Bar Wegański to niebanalna przestrzeń, w której poza klasykami dostaniecie też dania japońskie i z innych kuchni świata. Warto tu często zaglądać.

Autor (tekst i zdjęcia): Jacek Balázs
Zadeklarowany roślinożerca, miłośnik Tatr i wszelkiego życia. Psycholog, szczególnie zainteresowany tematyką uzależnień

Bar-weganski-Krakow (2)
Bar Wegański w Krakowie otwarto w marcu 2015 roku. To promujące dietę roślinną miejsce, gdzie można zjeść dania wykonane w całości na miejscu, zostało urządzone głównie z użyciem recyklingowanych materiałów.

Bar Wegański w Krakowie otwarto w marcu 2015 roku. To promujące dietę roślinną miejsce, gdzie można zjeść dania wykonane w całości na miejscu, zostało urządzone głównie z użyciem recyklingowanych materiałów. Wyraźnie widać, że wystrój tworzyły osoby o bujnej wyobraźni ? możecie tu podziwiać zbliżenia zdjęć warzyw i ?roślinny kosmos? pod sufitem, a nawet delikatnie pobujać się na huśtawko-ławce.

Miejsce to ? pomimo swych kompaktowych rozmiarów ? zaskakuje szerokim wyborem w menu, które co jakiś czas się zmienia. Warto więc tu zaglądać w poszukiwaniu nowości. Dostaniecie zarówno dania na szybko, takie jak burger tygodnia czy tortillę, jak również zweganizowane tradycyjne obiadki i sushi. Co niedzielę można tu przyjść na obiad ?jak u mamy? ? trzy dania z polskiej kuchni. Na specjalną uwagę zasługuje fakt, że prawie wszystko jest tu tworzone własnymi rękami ? nawet placek w tortilli.

Po spożyciu smacznego, kwaskowatego kompotu spróbowałem pożywnych klusek śląskich z pietruszkowymi skwarkami i mocno podpieczoną cebulką. Zupą dnia był pikantny rosół orientalny z wieloma składnikami z kuchni wschodniej.

Tortilla ? następny punkt mojego programu ? była pełna smaku i wyważona. Spróbowałem też pikantno-słodkiego sushi w tempurze z awokado (rewelacja, czapki z głów!) oraz delikatnego uramaki (z ryżem na wierzchu) z dodatkiem wasabi.

Bar-weganski-Krakow (1)
Miejsce to ? pomimo swych kompaktowych rozmiarów ? zaskakuje szerokim wyborem w menu, które co jakiś czas się zmienia. Warto więc tu zaglądać w poszukiwaniu nowości.

Na deser zamówiłem przepyszny sernik kokosowy z wiśniami i japońskie inari ? zaskakująca mieszanka owoców (moja wersja zawierała kawałki wiśni i melona) i ryżu zamknięta w specjalnie spreparowanym tofu. Wszystko było przepyszne, dlatego zjadłem trochę za dużo, w końcu roślinny łasuch ze mnie.

Tu nie dostaniecie dania bez smaku ? kucharze nie boją się odważnie przyprawiać swych dań, z ewidentną korzyścią dla klienta.
Potrawy możecie zamówić również na wynos (są dowożone na rowerze) ? na fanpage’u baru na Facebooku jest mapka zasięgu.

Ceny są na naprawdę każdą kieszeń ? najdroższe danie w menu to wydatek 13 zł. Zupa kosztuje 4 zł, danie dnia 10 zł, burger 10 zł, tortilla 10?12 zł, sushi 10?13 zł, desery 6 zł, a napoje są po 3 i 4 zł.

Bar Wegański
Ul. Starowiślna 28
wt.?nd. 12.00?21.00

Recenzja pochodzi z magazynu VEGE nr 12-01/2015-16

Tagi: ,
Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook