[wppb-login]

Cukrzyca przez dietę?

admin
Listopad14/ 2013

 dietaNajnowsze badania wskazują, że wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa dieta uboga w węglowodany znacznie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

Naukowcy przez ponad 14 lat obserwowali stan zdrowia  66485 kobiet biorących udział w jednym z największych badań epidemiologicznych „E3N-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition” (EPIC). U kobiet, które spożywały najwięcej mięsa i najmniej produktów roślinnych, zabserwowano 56% wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy, w porównaniu do pań spożywających duże ilości owoców i warzyw.

 

Źródło: Fagherazzi G, Vilier A, Bonnet F, et al. Dietary acid load and risk of type 2 diabetes: the E3N-EPIC cohort study. Diabetologia. Artykuł opublikowany on-line.

 

 

Featured
Handel zagrożonymi gatunkami wyceniany na 20 mld dolarów Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne?

Handel zagrożonymi gatunkami wyceniany na 20 mld dolarów

Wartość nielegalnego handlu, przemytu zagrożonymi gatunkami zwierząt i roślin jest szacowna na ok. 2…

czytaj więcej

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej
Facebook
none