Chrzan jest warzywem o licznych właściwościach zdrowotnych.
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy mocniej pracujemy nad tym, aby zwiększyć odporność i uniknąć zastosowania. Zamiast suplementowania witamin lepiej zaopatrzyć się w naturalne leki. Wśród nich wymienić należy czosnek czy cebulę. Znacznie rzadziej sięgamy po chrzan, a szkoda, bo to warzywo o naprawdę licznych właściwościach zdrowotnych. Posiada silne działanie odkażające oraz bakteriobójcze, a do tego pobudza do pracy układ odpornościowy. Nasi przodkowie regularnie stosowali go w czasie przeziębienia.
Zamiast gotowego chrzanu w słoiczku kupmy najlepiej świeży korzeń i zetrzyjmy go sami. Podczas ścierania uwalniają się bowiem olejki, które ułatwiają usuwanie śluzu z zatok oraz górnych dróg oddechowych. Dzięki temu już samo tarcie chrzanu może zadziałać leczniczo, chociaż zaznaczmy, że samodzielna praca może stanowić wyzwanie. Każdy kto próbował, wie, że przy chrzanie płacze się jeszcze bardziej niż podczas krojenia cebuli!
- tekst: Zuzanna Kozłowska