Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Czerwone naleśniki dla zakochanych

luty 14 2016

Naleśniki dla zakochanych. Powiemy wam jak  przygotować naleśniki w kolorze miłości, polane nieco pikantną gorzką czekoladą. Nasze naleśniki to świetny pomysł na walentynkowe śniadanie.

Marta Bukowiecka
doradca ds. żywienia i weganka zafascynowana kuchnia roślinną. W wolnych chwilach fotografuje i pisze bloga: www.dokladkepoprosze.blogspot.com

nalesniki2aWalentynki to czas zakochanych, czas świętowania i celebrowania miłości. Warto w tym dniu zrobić coś niezwykłego i na przykład zamienić takie zwykłe danie jak naleśniki w niezapomnianą ucztę. Chociaż potrawa nie należy do najmniej kalorycznych, warto czasem pozwolić sobie na odrobinę słodkości w kolorze miłości. Jeśli już kiedyś próbowaliście wegańskich naleśników, to wiecie, że w smaku właściwie niczym się nie różnią od tradycyjnych. Dziś jeszcze bardziej je urozmaicimy, dodając czerwonego barwnika ? soku z buraków. W ten prosty sposób możemy sprawić, by walentynkowe śniadanie stało się wyjątkowe.

  • Naleśniki:
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka octu jabłkowego (aby naleśniki były puszyste)
    1 łyżeczka oliwy
    6 łyżeczek cukru trzcinowego
    1 szkl. mleka kokosowego
    0,5 szkl. soku z buraka
  • Polewa czekoladowa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (większość z nich jest wegańska)
    2 szczypty przyprawy chilli
    1 łyżka oleju kokosowego
    kilka owoców aronii (lub innych)

nalesniki_czerwone_5

  • Sposób przygotowania:
    Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe do uzyskania płynnej konsystencji. Piec na rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony.
    Czekoladę pokruszyć na talerzu, dodać chili, olej kokosowy i wymieszać. Zagotować wodę w garnku. Przykryć garnek talerzem. Pod wpływem pary czekolada zacznie powoli się topić i będzie gotowa do polania naleśników. Na koniec posypać danie owocami.