Naleśniki dla zakochanych. Powiemy wam jak przygotować naleśniki w kolorze miłości, polane nieco pikantną gorzką czekoladą. Nasze naleśniki to świetny pomysł na walentynkowe śniadanie.
Marta Bukowiecka
doradca ds. żywienia i weganka zafascynowana kuchnia roślinną. W wolnych chwilach fotografuje i pisze bloga: www.dokladkepoprosze.blogspot.com
Walentynki to czas zakochanych, czas świętowania i celebrowania miłości. Warto w tym dniu zrobić coś niezwykłego i na przykład zamienić takie zwykłe danie jak naleśniki w niezapomnianą ucztę. Chociaż potrawa nie należy do najmniej kalorycznych, warto czasem pozwolić sobie na odrobinę słodkości w kolorze miłości. Jeśli już kiedyś próbowaliście wegańskich naleśników, to wiecie, że w smaku właściwie niczym się nie różnią od tradycyjnych. Dziś jeszcze bardziej je urozmaicimy, dodając czerwonego barwnika ? soku z buraków. W ten prosty sposób możemy sprawić, by walentynkowe śniadanie stało się wyjątkowe.
- Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka octu jabłkowego (aby naleśniki były puszyste)
1 łyżeczka oliwy
6 łyżeczek cukru trzcinowego
1 szkl. mleka kokosowego
0,5 szkl. soku z buraka - Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (większość z nich jest wegańska)
2 szczypty przyprawy chilli
1 łyżka oleju kokosowego
kilka owoców aronii (lub innych)
- Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe do uzyskania płynnej konsystencji. Piec na rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony.
Czekoladę pokruszyć na talerzu, dodać chili, olej kokosowy i wymieszać. Zagotować wodę w garnku. Przykryć garnek talerzem. Pod wpływem pary czekolada zacznie powoli się topić i będzie gotowa do polania naleśników. Na koniec posypać danie owocami.