Naszym rozmówcą jest Marcin Tischner – koordynator ds. public affairs w ProVeg Polska. Zajmuje się współpracą z producentami żywności, sieciami handlowymi i administracją publiczną oraz edukacją o sektorze alternatywnych źródeł białka i zrównoważonym rozwoju w sektorze spożywczym.
Produkcja mięsa i produktów odzwierzęcych powoduje mnóstwo problemów etycznych, ekologicznych i zdrowotnych, a prognozy wieszczą wzrost zapotrzebowania. Jak wyjść z tego impasu?
Aby doprowadzić do prawdziwej transformacji, potrzebujemy wielopoziomowego podejścia: edukowania konsumentów, zachęcania firm i producentów do przygotowywania swoich asortymentów w sposób zrównoważony i etyczny oraz współpracy z administracją publiczną i decydentami w celu stworzenia przepisów, które zachęcają do zdrowych i przyjaznych dla środowiska rozwiązań żywieniowych. Technologia umożliwiająca wytwarzanie produktów, która ogranicza hodowlę zwierząt (np. mięso komórkowe), jest uzupełnieniem tego wielopoziomowego podejścia: ma ogromny potencjał, aby umożliwić pozytywną zmianę diety, ale muszą temu towarzyszyć wszystkie inne wyżej wymienione wymiary.