Już jest! Długo wyczekiwna “Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” autorstwa wegańskich ultramaratończyków Wioletty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego oraz dietetyka sportowego Damiana Parola pojawiła się właśnie w księgarniach! To doskonała pozycja nie tylko dla miłośników biegania, ale również dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym, aktywnym stylem życia!
Tekst: Weronika Pęter
Zdjęcia: Marta Ciastoch
Wczoraj odbyła się premiera książki ?Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin? wydanej nakładem wydawnictwa Publicat. Autorzy, Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, są założycielami grupy Run Vegan Team i pomysłodawcy Biegu Wegańskiego. Współautor, Damian Parol, to znany dietetyk sportowy specjalizujący się w dietach roślinnych i prowadzący badania na wegetariańskich biegaczach. Spotkanie prowadziła aktorka, wegetarianka i biegaczka – Pulina Holtz.
Prelegenci przekonywali, że dieta roślinna jest doskonałym wyborem dla biegaczy. Obalali mit dotyczący niedoboru białka w diecie wegańskiej. – Dieta roślinna jest łatwa do gotowania, smaczna do jedzenia i zdrowa dla organizmu. Prawidłowo skomponowana ma wpływ na regenerację i wydolność oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca – podkreślali.
Książka jest skierowana nie tylko do wegan i wegetarian, ale do wszystkich, którzy uprawiają sport i żyją aktywnie. Po prezentacji zaproszono uczestników na poczęstunek przygotowany na podstawie przepisów z książki ? m. in. sałatkę z rukolą, gruszką i granatem, kanapki z pastami z zielonego groszku oraz z papryki i bakłażana czy deser z kaszy jaglanej z cynamonem i pomarańczą.
Magazyn “Vege” jest patronem medialnym książki. Recenzję “Kuchni dla biegaczy” będzie można przeczytać w październikowym wydaniu naszego magazynu.
Książkę możecie zakupić m.in. w sklepiku Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt.