[wppb-login]

Pierwsza polska książka o diecie roślinnej w sporcie

admin
Wrzesień23/ 2015

12033076_10206977104173261_547861913636069041_n

Już jest! Długo wyczekiwna „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” autorstwa wegańskich ultramaratończyków Wioletty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego oraz dietetyka sportowego Damiana Parola pojawiła się właśnie w księgarniach!  To doskonała pozycja nie tylko dla miłośników biegania, ale również dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym, aktywnym stylem życia!

Tekst: Weronika Pęter

Zdjęcia: Marta Ciastoch

Wczoraj odbyła się premiera książki ?Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin? wydanej nakładem wydawnictwa Publicat. Autorzy, Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, są założycielami grupy Run Vegan Team i pomysłodawcy Biegu Wegańskiego. Współautor, Damian Parol, to znany dietetyk sportowy specjalizujący się w dietach roślinnych i prowadzący badania na wegetariańskich biegaczach. Spotkanie prowadziła aktorka, wegetarianka i biegaczka – Pulina Holtz.

Prelegenci przekonywali, że dieta roślinna jest doskonałym wyborem dla biegaczy. Obalali mit dotyczący niedoboru białka w diecie wegańskiej. – Dieta roślinna jest łatwa do gotowania, smaczna do jedzenia i zdrowa dla organizmu. Prawidłowo skomponowana ma wpływ na regenerację i wydolność oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca – podkreślali.

12036937_10206977104093259_522806746199659726_n
Od lewej: Violetta Domaradzka, Damian Parol i Robert Zakrzewski

Książka jest skierowana nie tylko do wegan i wegetarian, ale do wszystkich, którzy uprawiają sport i żyją aktywnie. Po prezentacji zaproszono uczestników na poczęstunek przygotowany na podstawie przepisów z książki ? m. in. sałatkę z rukolą, gruszką i granatem, kanapki z pastami z zielonego groszku oraz z papryki i bakłażana czy deser z kaszy jaglanej z cynamonem i pomarańczą.

Magazyn „Vege” jest patronem medialnym książki. Recenzję „Kuchni dla biegaczy” będzie można przeczytać w październikowym wydaniu naszego magazynu.

Książkę możecie zakupić m.in. w sklepiku Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt.

Featured
Matki Matkom: Karolina Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc. Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami Eksperci: ograniczmy czerwone mięso! Wegańskie Chiny – czy to realne? Podejmij beznabiałowy challenge!

Matki Matkom: Karolina

Oto jedna z wielu historii opublikowanych na profilu kampanii Białe kłamstwa w ramach projektu #Matk…

czytaj więcej

Rynek wegańskich serów powiększy się o 300 proc.

Przewiduje się, że wegański przemysł serowy wzrośnie o ponad 300 proc. do 2030 roku.

Nic dziwnego…

czytaj więcej

Boliwia: pierwszy wegański sklep "mięsny" z tradycyjnymi potrawami

W Santa Cruz w Boliwii otwarto niedawno pierwszy wegański sklep „mięsny”, połączony z restauracją se…

czytaj więcej

Eksperci: ograniczmy czerwone mięso!

American Cancer Society wzywa do ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa.

Opublikowane ost…

czytaj więcej

Wegańskie Chiny – czy to realne?

O tym, że wystąpieniu pandemii COVID-19 „pomogły” tzw. mokre targi, na których sprzedawane są zwierz…

czytaj więcej

Podejmij beznabiałowy challenge!

Badania wykazują, że trzy porcje mleka dziennie mogą zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 80 proc., …

czytaj więcej
Facebook
none