Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

A na obiad królewski ziemniak

wrzesień 03 2013

Niemal codziennie goszczą na stole prawie każdego Polaka. Może dlatego spowszedniały i stały się niemodne. Warto więc przypomnieć o imponujących wartościach odżywczych ziemniaków

Przeciętny Polak spożywa rocznie około 90 kg ziemniaków. To i tak niedużo w porównaniu z latami 60., kiedy to na jednego Polaka przypadało około 220 kg ziemniaków na rok. Co było przyczyną tak drastycznego spadku? Czy ziemniaki stały się mniej interesujące dla konsumenta z racji zdecydowanie większego wyboru produktów spożywczych? Czy w dzisiejszych czasach ich przygotowanie jest po prostu zbyt czasochłonne? Obecnie na rynku pojawiły się przetwory i półprodukty ziemniaczane w formie mrożonej, suszonej, pasteryzowanej oraz sterylizowanej.

  • Kartoflane bogactwo

Dzięki dużej zawartości wody ziemniaki są niskokaloryczne ? 100 g to jedynie 77 kalorii. Zawierają stosunkowo dużo skrobii i niewiele białka. Zważywszy jednak na ilość spożywanych ziemniaków, warzywa te pokrywają 10 proc. rocznego zapotrzebowania na białko.

Ziemniaki zawierają znikomą ilość tłuszczów (0,1g/100g). Wśród składników mineralnych warto wymienić potas, fosfor, wapń, magnez oraz mikroelementy, takie jak miedź, cynk, mangan i jod. Średnia zawartość witaminy C wynosi 12 mg w 100 g Wydawałoby się, że to mało w porównaniu np. ze 144 mg w papryce czerwonej, znów jednak trzeba odwołać się do wysokiego spożycia ziemniaków, które sprawia, że odgrywają one większą rolę w dowozie tej witaminy niż papryka.

  • Ziemniak ziemniakowi nie równy

Ze względu na strukturę i użytkowość, wyróżniamy kilka rodzajów ziemniaków. Typ A (Akcent, Cykada, Frezja, Vineta) to ziemniaki sałatkowe, które są zwarte, nieco wilgotne i dobrze się kroją. Typ B (Bila, Drop, Irga, Mors, Orlik) – ogólnoużytkowe – lekko mączyste, o delikatnej strukturze i nadal zwięzłej konsystencji. Z kolei typ C (Arkadia, Bryza, Koral, Lena, Salto) to ziemniaki mączyste, z trudem i nie zawsze dają się kroić, nie nadają się na sałatki. Są za to idealne do gotowania w wodzie dla amatorów sypkich i mączystych purée. Typ D to ziemniaki bardzo mączyste, w niektórych krajach nie są nawet zaliczane do odmian jadalnych.

W Polsce wykształciły się różne preferencje, które opierają się na smaku i wyglądzie zewnętrznym bulwy. Co ciekawe, mieszkańcy Wielkopolski wolą ziemniaki kremowe i żółte, o konsystencji sypkiej, a Mazowszanie preferują białe i bardziej zwięzłe.

  • Pyzy i kartacze

Potraw z ziemniaków jest wiele, szczególnie w polskiej kuchni, a niemal wszystkie mogą być przyrządzone w wersji wegańskiej. Tradycyjnie spożywa się je w formie całej lub purée, a także jako kopytka, placki, kluski, pyzy, kartacze. Chętnie spożywane są również frytki, jednak obróbka termiczna w obecności oleju znacznie podwyższaj kaloryczność i obniża zawartość składników odżywczych. My polecamy spożywanie frytek w dużo zdrowszej i mniej kalorycznej wersji ? ziemniaki pokrojone w cienkie paski i posolone należy upiec w piekarniku bez dodatku oleju (na folii aluminiowej lub silikonowej formie). Bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu pomidorowego.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  •  O,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cukinia (około 30dag, zielona daje wyjątkowy efekt kolorystyczny)
  • 1 szklanka mąki
  • olej/oliwa (do smażenia)
  • sól i pieprz

Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, odsączyć wodę, dodać mąkę, sól, pieprz. Całość dobrze wyrobić. Łyżką formować placuszki i smażyć na gorącym tłuszczu.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz

Ziemniaki ugotować, ugnieść widelcem. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko razem i dodać musztardę.

Doprawić do smaku. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Kopytka wegańskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie ugnieść. Po ostygnięciu połączyć z mąką, posolić i wymieszać. Całość podzielić na kilka części.

Powierzchnię przeznaczoną do ugniatania masy oprószyć mąką i toczyć wałeczki o średnicy 1,5cm. Następnie ciąć pod skosem kluseczki i wrzucać je do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu kopytek gotować jeszcze 2-3 min. Można podawać np. z pesto na bazie bazylii.

Sałatka ziemniaczana z groszkiem

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 puszka groszku zielonego konserwowego
  • 1 jabłk0 (około 250 g)
  • koperek (do posypania)
  • 100 g majonezu wegańskiego (może być na bazie awokado)
  • sól, pieprz
  • sok z 1/3 cytryny

Ugotować ziemniaki w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w cząstki (jak pomarańczę). Groszek odsączyć z zalewy. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Całość przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem, dodać majonez i posypać koperkiem.

Ziemniaki z cebulką

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • olej/oliwa (do smażenia)
  • sól

Ugotować ziemniaki do miękkości. Przesmażyć cebulkę. Całe lub pokrojone ziemniaki wymieszać z cebulą i koperkiem.

Autorka: Katarzyna Różycka
studentka dietetyki, uwielbia jeść i jeździć rowerem.
Prowadzi blog www.racjonalnystylzycia.wordpress.com

 

Tagi:
none