Na jakie składniki i ewentualne niedobory powinni zwracać uwagę seniorzy na diecie roślinnej?
Adrianna z Legnicy
Dieta roślinna cieszy się coraz większą popularnością, szczególnie w krajach Europy Zachodniej. Badacze zwracają uwagę, że jest odpowiednia na każdym etapie życia człowieka. Nie dziwi więc fakt, że interesują się nią nie tylko młodzi ludzie, lecz także seniorzy.
Dieta roślinna ma wiele pozytywnych aspektów, np. zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia, pewnych rodzajów nowotworów, cukrzycy typu 2 czy otyłości. To może przekonać osoby starsze do rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Seniorzy powinni jednak równie mocno przeanalizować negatywne aspekty tego modelu żywienia i postarać się podjąć działania zmniejszające ryzyko potencjalnych chorób czy zaburzeń. Jest to niezwykle istotne, ponieważ stosowanie niezbilansowanej diety wegańskiej, zwłaszcza wśród grup wrażliwych, do których należą seniorzy, może doprowadzić do różnego rodzaju niedoborów pokarmowych zagrażających nie tylko zdrowiu, lecz także życiu.