Prawie 9 na 10 mieszkańców Polski uważa, że zmiana klimatu jest zagrożeniem dla przyszłości planety i może doprowadzić do katastrofy ekologicznej, a 88 proc. uznaje, że jest ona spowodowana działalnością człowieka – donosi Portal Spożywczy. Jednak tylko 26 proc. deklaruje zmianę nawyków żywieniowych.
Wyniki badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego na zlecenie firmy Upfield przynoszą następujące wnioski: świadomość zmian klimatycznych rośnie. 88 proc. badanych wie, że człowiek przyczynia się do zmian klimatu, 80 proc. dostrzega ich związek z produkcją żywności. Jednak tylko 21 proc. widzi zagrożenie dla klimatu, jakie generują hodowle przemysłowe. Jedna czwarta respondentów gotowa jest ograniczyć mięso i nabiał bądź z niego zrezygnować, by pomóc chronić środowisko. Najczęściej deklarowaną motywacją przy wybieraniu zdrowszej i bardziej zielonej diety wciąż pozostają względy zdrowotne. Ale ma też znaczenie niższa cena produktów wege (19 proc.) oraz ich większa dostępność (14 proc).
„Wyniki badania pokazują, że mieszkańcy Polski nie łączą problemu zmiany klimatu z wyborami dokonywanymi podczas zakupów w sklepie. To duża strata, ponieważ wybierając częściej żywność opartą na składnikach roślinnych zamiast mięsa i nabiału, w łatwy sposób można przysłużyć się naszej planecie. Dziś dbałość Polaków o środowisko naturalne ogranicza się głównie do segregowania śmieci i zmniejszenia zużycia wody – aspektów wymuszonych przepisami prawa i względami ekonomicznymi” – podsumowuje Sebastian Tołwiński, Regionalny Dyrektor ds. PR Upfield.
źródło: Portal Spożywczy
TL