[wppb-login]

Polacy rozumieją, że klimat się zmienia. Ale z mięsa trudno im zrezygnować

Weronika Książek
lipiec17/ 2021

Prawie 9 na 10 mieszkańców Polski uważa, że zmiana klimatu jest zagrożeniem dla przyszłości planety i może doprowadzić do katastrofy ekologicznej, a 88 proc. uznaje, że jest ona spowodowana działalnością człowieka – donosi Portal Spożywczy. Jednak tylko 26 proc. deklaruje zmianę nawyków żywieniowych.

Wyniki badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego na zlecenie firmy Upfield przynoszą następujące wnioski: świadomość zmian klimatycznych rośnie. 88 proc. badanych wie, że człowiek przyczynia się do zmian klimatu, 80 proc. dostrzega ich związek z produkcją żywności. Jednak tylko 21 proc. widzi zagrożenie dla klimatu, jakie generują hodowle przemysłowe. Jedna czwarta respondentów gotowa jest ograniczyć mięso i nabiał bądź z niego zrezygnować, by pomóc chronić środowisko. Najczęściej deklarowaną motywacją przy wybieraniu zdrowszej i bardziej zielonej diety wciąż pozostają względy zdrowotne. Ale ma też znaczenie niższa cena produktów wege (19 proc.) oraz ich większa dostępność (14 proc).

„Wyniki badania pokazują, że mieszkańcy Polski nie łączą problemu zmiany klimatu z wyborami dokonywanymi podczas zakupów w sklepie. To duża strata, ponieważ wybierając częściej żywność opartą na składnikach roślinnych zamiast mięsa i nabiału, w łatwy sposób można przysłużyć się naszej planecie. Dziś dbałość Polaków o środowisko naturalne ogranicza się głównie do segregowania śmieci i zmniejszenia zużycia wody – aspektów wymuszonych przepisami prawa i względami ekonomicznymi” – podsumowuje Sebastian Tołwiński, Regionalny Dyrektor ds. PR Upfield.

źródło: Portal Spożywczy

TL

Featured
Zwierzęta giną z powodu płotów wzdłuż granic. Na wschodzie i zachodzie Pierwsze smaki Wegańskie białko - siła w roślinach Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit? Jaką żywność roślinną wybierają Polacy? Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

Zwierzęta giną z powodu płotów wzdłuż granic. Na wschodzie i zachodzie

Zarówno na wschodzie jak i zachodzie naszego kraju płoty wzdłuż granicy stanowią pułapkę dla zwierzą…

czytaj więcej

Pierwsze smaki

Świeżo upieczeni rodzice stykają się z zupełnie nową rzeczywistością i stają przed wyzwaniami do tej…

czytaj więcej

Wegańskie białko - siła w roślinach

Najnowsze badania pokazują, że weganie osiągają przy użyciu sproszkowanego białka pochodzenia roślin…

czytaj więcej

Mięsożerca promujący dania roślinne. Hit czy kit?

Promocja Veganuary, w której wziął udział portal Pyszne, zapraszając rapera Peję, wywołała kontrower…

czytaj więcej

Jaką żywność roślinną wybierają Polacy?

Jak wskazuje ProVeg Polska, w naszym kraju obecnie najszybciej rozwija się sektor zamienników ryb i …

czytaj więcej

Food trendy: wegańskie jedzenie będzie podbijać restauracje w 2022

„Raport Food Trendów” redakcji Food Service nie pozostawia złudzeń: roślinne jedzenie wchodzi na sta…

czytaj więcej
Facebook