Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Nowa Zelandia: powstało mięso z konopi

wrzesień 24 2020

Nowozelandzki startup Sustainable Foods, znany z produkcji pod szyldem The Craft Meat Co., wprowadza na rynek roślinne mięso, którego bazowym składnikiem mają być konopie.
Nowy produkt ma być bogaty w białko i błonnik, minimalnie przetworzony, a w smaku przypominać ma tradycyjne mięso. Twórcy nowego zamiennika pragną, by był również możliwie tani.

For all the plant Based trainspotters out there, or those that want to know. Here is a visual taste of things to…

Opublikowany przez The Craft Meat Company Poniedziałek, 31 sierpnia 2020

– Większość naszych produktów zawiera już konopie ze względu na ich wartość odżywczą, ale nowy analog mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko – powiedział współzałożyciel Sustainable Foods, Kyran Rei, cytowany przez National Geographic.

Produkt jest opracowywany w ramach współpracy Sustainable Foods z producentem marihuany medycznej Greenfern Industries oraz instytutem Riddet Institute na Uniwersytecie Massey. Instytut ma być wyłącznym dostawcą konopi pozyskiwanych lokalnie.
W Nowej Zelandii nasiona konopi zostały zalegalizowane jako żywność w 2018 r. Twórcy nowego wegańskiego mięsa chcieliby dystrybuować je w innych krajach, jednak zapewne napotkają bariery prawne w wielu miejscach na świecie.

WK