Chcesz otworzyć własną restaurację wegańską? Amsterdamska sieć Vegan Junk Food Bar (VJFB) otwiera punkty na całym świecie i poszukuje franczyzobiorców.
VJFB to „nagradzana firma, której misją jest wywarcie pozytywnego wpływu na dobrostan zwierząt, środowiska i ludzi”.
Sieć oferuje różnorodne zrównoważone dania typu fast food. W menu znajdują się burgery truflowe, wegańskie krewetki, kanapki chik’n na bazie roślin i wiele innych.
Z sześcioma oddziałami już za pasem, założyciele marki – Edwin James Streep i Lorenzo Muñoz – chcą rozszerzyć działalność na arenie międzynarodowej.
We LOVE the planet and we have a strong belief that a plant-based lifestyle is the only ethical option. We also LOVE…
Opublikowany przez Vegan Junk Food Bar Wtorek, 18 sierpnia 2020
„Naszym celem jest […], aby ludzie w różnych miastach na całym świecie zapoznali się z naszą przepyszną, roślinną żywnością i wyjątkowym, zrównoważonym stylem życia” – napisali w oświadczeniu.
„Ten cel jest możliwy dzięki franczyzie, [a także] współpracy z organizacjami o podobnych poglądach, podobnym systemie przekonań i wspólnych wartościach”.
Vegan Junk Food Bar zaczyna działać na skalę globalną
Streep i Muñoz otworzyli pierwszą restaurację VJFB w zachodniej części Amsterdamu w kwietniu 2017 roku.
Do 2019 roku duet otworzył pięć restauracji VJFB w całej Holandii, wliczając w to wspomniany punkt w Amsterdamie. W tym roku sieć po raz pierwszy wyjdzie poza granice kraju. Otwiera oddział w Hiszpanii.
„Nasze wieloletnie marzenie przerodziło się w misję #vegantakeover. Przekroczyło nowy kamień milowy w 2020 roku, kiedy otworzyliśmy pierwszą restaurację VJFB przy przejściu granicznym w Hiszpanii, w pięknej Barcelonie” – piszą właściciele firmy.
Założyciele twierdzą, że ich pasja wykracza daleko poza jedzenie i gastronomię. „Bliskie są nam również tematy związane z zapobieganiem zmianom klimatycznym i z prawami zwierząt” – czytamy w oświadczeniu.
Badania wykazują, że spożycie mięsa i nabiału ma negatywny wpływ na planetę, a także na nasze zdrowie. Celem przedsiębiorstwa jest pomoc w zminimalizowaniu szkodliwego wpływu rolnictwa przemysłowego na środowisko.
„Naszą misją jest pozbycie się piętna, jakim naznaczona jest żywność roślinna. I przedstawiwnie jej ludziom w przystępny sposób, bez uszczerbku dla smaku, tekstury i ogólnego doświadczenia”– piszą Streep i Muñoz.
VJFB poszukuje obecnie wykwalifikowanych partnerów, którzy pomogą firmie osiągnąć cel. Osoby zainteresowane współpracą z firmą mogą aplikować online.
- Źródło: Livekindly
- Tłumaczenie: Agnieszka Filip