Studentka Central Saint Martins – czyli jednego z wydziałów University od Arts w Londynie, jako pracę dyplomową przedstawiła designerską wersję stworzonego przez siebie wegańskiego jajka.
„Praca” Annie Larkins wygląda kosmicznie, ale smakuje ponoć niemal tak samo, jak kurze jajko.
Białkową bazą stał się groch, zaś tajemnicą wypływającego żółtka jest alginian, czyli kwas znajdujący się w ścianach komórkowych brązowych alg. Do odtworzenia smaku jaja przypominającego Annie wykorzystała Kala Namak – pochodzącą z Azji Południowej sól kamienną. Jej jajko będące jednocześnie dziełem sztuki jest w stu procentach wegańskie. Do tego ma pękającą skorupkę (dzięki zanurzeniu jajka w wosku roślinnym).
Samo w sobie ma konsystencję plasteliny i można je dowolnie formować.
Annie Larkins zaprezentowała wyniki swojego eksperymentu z roślinnymi jajkami podczas Dutch Design Week, który odbył się w Eindhoven (19-27 października).
TL