Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Sycylijskie smaki i inne potrawy z południa

sierpień 30 2019

Makaron z sycylijskim sosem caponata to pożywne danie, które swój głęboki smak zawdzięcza piniowym orzeszkom i rodzynkom zestawionym z chrupiącym selerem naciowym i pikantnym chilli. Dodaj tyle czosnku, ile chcesz (my lubimy dużo!). Można podawać z chlebem, który wchłonie sos.

Makaron, pyszny sos, oliwki… jeśli jeszcze nie zaczęła wam ciec ślinka, to zaraz zacznie.

Makaron caponata

2 bakłażany (około 500 g)

300 g pomidorów koktajlowych

3 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki płatków chilli

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

400 g krojonych pomidorów z puszki

1 łyżeczka suszonego oregano

2 gałązki świeżego tymianku

30 g małych kaparów

40 g rodzynek

60 g oliwek kalamata bez pestek

500 g makaronu penne

10 g posiekanej lub startej gorzkiej czekolady

20 g świeżej pietruszki

1 łyżka octu balsamicznego

40 g prażonych orzeszków piniowych

sól i pieprz

Odcinamy łodygi bakłażanów, miąższ kroimy na 2-cm. kostki. Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze razem z pomidorami koktajlowymi i skrapiamy łyżką oliwy. Obficie posypujemy solą, pieprzem i płatkami chill i. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 min .W tym czasie wlewamy na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię. Dodajemy drobno posiekaną łodygę selera. Smażymy 10–15 min, regularnie mieszając, aż zmiękną i zrobią się szkliste.

Później dorzucamy przecier pomidorowy i mieszamy. Dodajemy krojone pomidory, oregano, tymianek, kapary, rodzynki i oliwki, trochę soli i pieprzu do smaku. Następnie redukujemy temperaturę i podgrzewamy delikatnie przez 5 min. Wyjmujemy bakłażany i pomidory z piekarnika, wrzucamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu 12–15 min, mieszając co 5 min, aby danie się nie przypaliło.

Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy penne z powrotem do garnka.

W tym czasie dodajemy do sosu czekoladę, siekamy liście pietruszki, 3/4 z nich wrzucamy na patelnię i dolewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy 3–5 min bez przykrycia. Wlewamy sos do makaronu i mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Przed podaniem posypujemy makaron orzeszkami i pozostałą natką pietruszki.

  • Tekst: Henry Firth i Ian Theasby
  • Henry Firth i Ian Theasby: chłopaki z północnej Anglii, twórcy kanału BOSH!, na którym pokazują, jak gotować pyszne roślinne posiłki. W pierwszym roku istnienia kanału na YouTube ich kulinarne kreacje obejrzało pół miliarda ludzi, a filmy z najpopularniejszymi przepisami zostały wyświetlone ponad 50 mln razy.
  • Zdjęcie: Lizzie Mayson
  • Przepis pochodzi z książki „Bosh! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej” wydawnictwa Studio Koloru.
  • Tekst ukazał się w numerze 9/2019 Magazynu Vege