[wppb-login]

Sycylijskie smaki i inne potrawy z południa

Weronika Książek
sierpień30/ 2019

Makaron z sycylijskim sosem caponata to pożywne danie, które swój głęboki smak zawdzięcza piniowym orzeszkom i rodzynkom zestawionym z chrupiącym selerem naciowym i pikantnym chilli. Dodaj tyle czosnku, ile chcesz (my lubimy dużo!). Można podawać z chlebem, który wchłonie sos.

Makaron, pyszny sos, oliwki… jeśli jeszcze nie zaczęła wam ciec ślinka, to zaraz zacznie.

Makaron caponata

2 bakłażany (około 500 g)

300 g pomidorów koktajlowych

3 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki płatków chilli

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

400 g krojonych pomidorów z puszki

1 łyżeczka suszonego oregano

2 gałązki świeżego tymianku

30 g małych kaparów

40 g rodzynek

60 g oliwek kalamata bez pestek

500 g makaronu penne

10 g posiekanej lub startej gorzkiej czekolady

20 g świeżej pietruszki

1 łyżka octu balsamicznego

40 g prażonych orzeszków piniowych

sól i pieprz

Odcinamy łodygi bakłażanów, miąższ kroimy na 2-cm. kostki. Kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze razem z pomidorami koktajlowymi i skrapiamy łyżką oliwy. Obficie posypujemy solą, pieprzem i płatkami chill i. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 min .W tym czasie wlewamy na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię. Dodajemy drobno posiekaną łodygę selera. Smażymy 10–15 min, regularnie mieszając, aż zmiękną i zrobią się szkliste.

Później dorzucamy przecier pomidorowy i mieszamy. Dodajemy krojone pomidory, oregano, tymianek, kapary, rodzynki i oliwki, trochę soli i pieprzu do smaku. Następnie redukujemy temperaturę i podgrzewamy delikatnie przez 5 min. Wyjmujemy bakłażany i pomidory z piekarnika, wrzucamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu 12–15 min, mieszając co 5 min, aby danie się nie przypaliło.

Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy penne z powrotem do garnka.

W tym czasie dodajemy do sosu czekoladę, siekamy liście pietruszki, 3/4 z nich wrzucamy na patelnię i dolewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy 3–5 min bez przykrycia. Wlewamy sos do makaronu i mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Przed podaniem posypujemy makaron orzeszkami i pozostałą natką pietruszki.

  • Tekst: Henry Firth i Ian Theasby
  • Henry Firth i Ian Theasby: chłopaki z północnej Anglii, twórcy kanału BOSH!, na którym pokazują, jak gotować pyszne roślinne posiłki. W pierwszym roku istnienia kanału na YouTube ich kulinarne kreacje obejrzało pół miliarda ludzi, a filmy z najpopularniejszymi przepisami zostały wyświetlone ponad 50 mln razy.
  • Zdjęcie: Lizzie Mayson
  • Przepis pochodzi z książki „Bosh! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej” wydawnictwa Studio Koloru.
  • Tekst ukazał się w numerze 9/2019 Magazynu Vege
Featured
Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność" W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz: Na początek dnia i roku Szklana pułapka Potrójne szczęście

Mikołajkowy konkurs! Zgarnij książkę Moniki Kotlarek

Dziś radosny dzień, kiedy obdarowujemy się upominkami. Jednak zimą ważny temat depresji jest jak naj…

czytaj więcej

Polacy troszczą się o zwierzęta! Wnioski z "Raportu Dobroczynność"

„Raport dobroczynność” WWF z ostatnich 12 miesięcy pokazał, że pandemia nie przeszkadza nam pomagać!…

czytaj więcej

W numerze 12/2021-1/2022 przeczytasz:

Nowy, podwójny numer już w sprzedaży! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
OSTROŻNIE Z ŻYCZENIAMI

czytaj więcej

Na początek dnia i roku

Jeśli 1 stycznia postanowiliśmy, że chcemy zacząć się lepiej odżywiać, zacznijmy od jedzenia porządn…

czytaj więcej

Szklana pułapka

Ryby akwariowe trzymane są często całe życie w niewoli, w zamkniętym, sztucznym zbiorniku, a ich byt…

czytaj więcej

Potrójne szczęście

Szukasz pomysłu na gwiazdkowy prezent? Odwiedź internetowy sklepik Vivy, w którym kupując, pomagasz …

czytaj więcej
Facebook