Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Kulki mocy

maj 19 2019
Kulki mocy z czekoladą i groszkiem? To niecodzienne połączenie może Was pozytywnie zaskoczyć!

Nieco zaskakujące kulki mocy w skorupce z gorzkiej czekolady. Ich zielony środek kryje w sobie samo dobro – słodki groszek, szpinak i pistacje. Pycha! Możemy przechowywać je w lodówce do kilku dni.

Przepis pochodzi z książki Więcej warzyw na talerzu.

Zielone kulki mocy w czekoladzie

  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • garść szpinaku baby
  • 1 szklanka obranych pistacji
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Gorzka czekolada dobrej jakości to podstawa

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż się rozmrozi. Następnie odcedzamy go i suszymy. Pistacje i lekko podprażone płatki migdałowe wsypujemy do blendera z ostrzem S i miksujemy na mąkę. Dodajemy resztę składników i całość miksujemy na gładką jednolitą masę, z której formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej zielone kuleczki, tak aby całe pokryły się czekoladą. Następnie kulki delikatnie wyjmujemy widelcem, łyżeczką lub wykałaczką i układamy na talerzu wyłożonym pergaminem. Czekamy, aż czekolada zastygnie. Kulki mocy gotowe!


Tekst: Magda Gemback

Przepis na kulki mocy ukazał się w styczniowym numerze Magazynu VEGE.