Ten przepis to białkowa bomba. Bez dodatku cukru, ale słodka i pełna roślinnej mocy.
tekst i zdjęcia: 2VegeLovers
Ta mała przekąska ma szansę pojawić się na kolejnym maratonie, jaki chcemy zorganizować w Gdyni 16 grudnia: „Rośliny i sport polecają się na Święta”. Obecnie trwa wielka zbiórka funduszy na realizację naszego projektu na stronie wspieram.to
Więcej przepisów znajdziecie na naszym blogu 2vegelovers.com
CIECIERZYCOWO-ORZECHOWE KULE MOCY
Składniki (ok. 12-14 sztuk):
240 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
6 łyżek masła orzechowego
½ szklanki daktyli suszonych
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki odżywki białkowej roślinnej (my użyłyśmy sojowej o smaku karmelu i czekolady)
kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę zmielić lub zmiksować na gładką masę w blenderze. Dodać daktyle i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki (masło orzechowe, cynamon, wiórki kokosowe oraz odżywkę białkową) i miksować do uzyskania jednolitej, klejącej się masy. Z powstałej masy mokrymi dłońmi formować kule wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w kakao. Można jeść od razu, ale polecamy schłodzić je przed podaniem co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej całą noc. Smacznego!
Komponowanie przepisów, które dostarczają energii i składników odżywczych, a jednocześnie są roślinne i okołotreningowe, to to, co najbardziej motywuje nas do działania. Na przekór powszechnym przekonaniom i schematom ten przepis to białkowa bomba.
Magazyn Vege objął patronat medialny nad zbiórką na rzecz festiwalu i kibicuje blogerkom 2VegeLovers, które postanowiły podzielić się z sympatykami miesięcznika przepisem na zdrowe co nieco. Czy mieszkańcy Trójmiasta będą mogli skosztować tej przekąski na wegańskiej imprezie sportowej? Mamy nadzieję!