Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Coś na ziąb (Emilia Szałkowska-Pieczka)

październik 28 2025

Listopad sprzyja zostawaniu w domu życiu jak żaden inny miesiąc, a wtedy chętnie sięgamy po przekąski.

Przyszedł listopad. To miesiąc, w którym świat zwalnia, a my częściej wybieramy ciepły koc, planszówki ze znajomymi, maratony serialowe albo wieczory z książką i kubkiem herbaty niż aktywność na zewnątrz. W takich chwilach świetnie sprawdzają się przekąski. Najlepiej, żeby były proste i szybkie – takie, które można zjeść samemu lub podać gościom. Tortilla z humusem i warzywami oraz chrupiąca ciecierzyca to idealna alternatywa dla chipsów – zdrowa, sycąca, pełna białka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów.

Humus

1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
2 łyżki tahini
Sok z 0,5 cytryny
1 ząbek czosnku
2–3 łyżki lodowatej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól do smaku
Szczypta kminu rzymskiego lub łyżka suszonej papryki (opcjonalnie)

Odsączamy ciecierzycę, a jeśli chcemy otrzymać delikatniejszą konsystencję, możemy ją przelać wrzątkiem lub obrać z łupinek. Wrzucamy ją do blendera i dodajemy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę, sól i kmin lub paprykę. Miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewając zimną wodę, aż uzyskamy kremową konsystencję.

Tortilla z humusem, kaparami i warzywami

2 pełnoziarniste tortille
4–6 łyżek humusu
Garść liści sałaty (np. rukola, roszponka lub miks sałat)
0,5 czerwonej papryki
1 ogórek konserwowy
0,3 puszki czerwonej fasoli
1–2 suszone pomidory
1–2 łyżeczki kaparów
Wegański majonez do dekoracji

Smarujemy tortille warstwą humusu, zostawiając trochę miejsca przy brzegach, żeby nadzienie nie wypływało. Dodajemy liście sałaty, paski papryki, plasterki ogórka, fasolę, pokrojone suszone pomidory i kapary. Zawijamy w rulony i wkładamy do lodówki na ok. 30 min, dzięki czemu będą się lepiej kroić. Rulony kroimy na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Układamy na talerzu, dekorujemy wegańskim majonezem i kilkoma kaparami na wierzchu.

Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika

1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
1 łyżka oliwy
Wersja pikantna z czosnkiem i papryką
0,5 łyżeczki czosnku w proszku
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Szczypta ostrej papryki (lub chili)
Sól

Wersja na słodko

1 łyżeczka syropu klonowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Odsączamy ciecierzycę z zalewy i bardzo dokładnie osuszamy, np. papierowym ręcznikiem. W wersji pikantnej dodajemy oliwę z przyprawami i dokładnie mieszamy w misce, by każda kulka była równomiernie obtoczona. W wersji na słodko dodajemy oliwę, syrop klonowy i przyprawy, delikatnie mieszamy i rozkładamy na blaszce, starając się, żeby ziarenka się nie stykały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 30–40 min, mieszając co 10 min. Studzimy i czekamy, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca.

  • Tekst i zdjęcia: Emilia Szałkowska-Pieczka
  • Tekst ukazał się w numerze 11/2025 Magazynu VEGE