Pierwszy miesiąc prenumeraty cyfrowej za 5 złzamawiam

Logowanie

Podniebienie się nie starzeje

maj 21 2025

Dla waszej i naszej przyjemności z okazji Dnia Dziecka serwujemy klasyczne desery w roślinnej wersji.

Przed 1 czerwca zadajemy sobie pytanie, ile dziecka jest w każdym z nas i ile go zostaje z biegiem lat? Jeśli chodzi o upodobanie do słodyczy, to nic się nie zmienia. Bezjajeczny kogel-mogel z mango to słodycz, która zachwyci każde podniebienie. Zdecydowanie może konkurować z oryginałem. Jak można się domyślić, powstaje na bazie aquafaby, którą ubija się jak białko jaja, a mango daje kolor oraz niesamowity smak i aromat.
Bananowa stracciatella jest banalnie prosta i składa się tylko z kilku prostych składników, które przy tym są odżywcze! Wychodzimy z założenia, że warto zadbać o to, z czego powstają desery, które serwujemy dzieciom, by mogły się cieszyć ich smakiem, a jednocześnie dobrym zdrowiem przez długie lata.

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich dzieci, niezależnie od metryki! Smacznego i na zdrowie!

Kogel-mogel z mango

0,75 szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy)
0,75 szklanki cukru kokosowego
0,5 szklanki pulpy z mango
1 mango do dekoracji

Aquafabę miksujemy na sztywną pianę za pomocą końcówki do ubijania piany. Cukier kokosowy mielimy w młynku do kawy na puder i dodajemy do aquafaby porcjami, cały czas ubijając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Na sam koniec dodajemy pulpę z mango i jeszcze raz ubijamy. Gotową masę przekładamy do pucharków, dekorujemy pokrojonym świeżym mango i od razu podajemy.

Bananowa stracciatella

300 g silken tofu
250 g bananów
25 g czekolady
0,5 łyżeczki cynamonu
100 ml mleczka kokosowego
Bita śmietana kokosowa i owoce do dekoracji

Przez wyciskarkę wolnoobrotową z użyciem specjalnej przystawki do robienia sorbetów i lodów przepuszczamy na przemian po odrobinie banana, silken tofu i pokruszonej czekolady. Czynność tę powtarzamy, aż skończą nam się składniki. Na koniec dosypujemy cynamon i wlewamy mleczko kokosowe, aby przepuściło reszki banana, czekolady i tofu. Jeśli nie mamy wyciskarki, możemy użyć blendera. Całość mieszamy i przekładamy do pucharków.