Wielkanoc długo była świętem najmniej przyjaznym weganom. Czas z tym skończyć!
Przepis na wegańskie jajka to efekt prób i błędów w poszukiwaniu idealnie sprężystego i neutralnego w smaku białka i odpowiednio kremowego żółtka. W połączeniu z roślinnym majonezem będzie to hit na wielkanocnym stole.
Skoro porcję protein mamy z głowy, to pora na słodkości. Polecam wypróbować bezglutenowy keks pomarańczowy. Mieszanka użytych mąk może wydawać się nieco skomplikowana, ale czego się nie zrobi, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję wypieków bez pszenicy? Jeśli jednak gluten nie jest nam straszny, to śmiało zastąpmy miks zwykłą mąką pszenną.
Wegańskie jajka
Żółtko
30 g soczewicy czerwonej
1,5 ziemniaka ugotowanego bez soli
1 łyżeczka miękkiej margaryny
Czarna sól
Kurkuma
Białko
1,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka wegańskiego majonezu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki agaru
Sól kala namak
Aby przygotować żółtko, gotujemy do miękkości soczewicę bez dodatku soli. Łączymy ją z pozostałymi składnikami i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy, tak aby uzyskać w miarę gładką masę. Doprawiamy do smaku czarną solą.
Następnie przygotowujemy białko, zaczynając od wymieszania agaru mieszamy w połowie szklanki mleka. Resztę składników delikatnie łączymy w garnku, tak żeby mieszanka się nie spieniła. Masę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczony agar. Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut. Masę rozlewamy do foremek, czekamy, aż zastygnie. Wtedy łyżeczką (najlepiej taką do nakładania lodów) wydrążamy otwory i nakładamy żółtka. Jajka najlepiej smakują z majonezem, szczypiorkiem, szczyptą pieprzu i odrobiną soli kala namak.
Keks
Ciasto
1 szklanka (120 g) mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki (60 g) mąki migdałowej albo zmielonych płatków migdałowych
0,5 szklanki (60 g) mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki (60 g) mąki kasztanowej
100 g margaryny
100 g oleju rzepakowego
0,75 szklanki cukru/erytrytolu
1 szklanka soku pomarańczowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka z pomarańczy
Aromat pomarańczowy
185 g mieszanki bakalii
100 g orzechów włoskich
Lukier pomarańczowy
12 łyżek cukru pudru
4 łyżki soku z pomarańczy
Aromat pomarańczowy
Mieszamy mąki, słodzik, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie myjemy pomarańczę i ścieramy z niej skórkę, którą dodajemy do ciasta. Margarynę łączymy w garnku z olejem. Do suchych składników dolewamy sok pomarańczowy, aromat i tłuszczu. Wszystko dokładnie łączymy, wsypujemy dodatki, mieszamy i przelewamy do keksówki. Ciasto pieczemy niecałą godzinę w 180 st. C z termoobiegiem.
Mieszamy wszystkie składniki na lukier. Jego konsystencja powinna być gęsta, inaczej spłynie z ciasta. Lukrem zalewamy keks, odstawiamy do lekkiego zastygnięcia i posypujemy dodatkowymi bakaliami.
- Tekst i zdjęcia: Katarzyna Rejman
- Tekst ukazał się w numerze 4/2025 Magazynu VEGE