Polskie szpitale wciąż nie przewidziały tego, że mogą trafić do nich osoby nie jedzące produktów odzwierzęcych. Potrzebujemy Twojego podpisu, by zmieniać prawo!
Według światowych ekspertów w dziedzinie dietetyki (m.in. Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki, Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego czy Stowarzyszenia Dietetyków Kanady) odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie i wegańskie są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Na świecie diety roślinne w szpitalach bywają już dostępne jako diety pierwszego wyboru dla pacjentów – jednak nie w naszym kraju.
Projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach z 2022 r. nie przewidział do wyboru diety wegetariańskiej ani wegańskiej – jedynie eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta. W projekcie uwzględniono ponad 10 diet będących podstawą żywienia pacjentów (m.in. podstawowa, wysokobiałkowa, eliminacyjna, papkowata, płynna, ubogoenergetyczna), lecz w każdym z wariantów występują składniki odzwierzęce (nabiał, mięso bądź ryby).
Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie (w tym wegańskie) mają pozytywny wpływ na zdrowie i pokrywają zapotrzebowanie żywieniowe na każdym etapie życia. Jeśli są dobrze zbilansowane, tzn. opierają się na produktach nieprzetworzonych takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki i nasiona w odpowiednich proporcjach zgodnie z Talerzem Zdrowego Żywienia, mogą zapewniać korzyści zdrowotne, zapobiegając niektórym chorobom i ułatwiając ich leczenie. Wegetarianie i weganie są mniej narażeni na niektóre schorzenia, w tym chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę typu 2, nadciśnienie, niektóre rodzaje nowotworów i otyłość – dietetyczka Sandra Marciniak
Podpisz petycję do Minister Zdrowia Izabeli Leszczyny TUTAJ!
GM